Tuesday, Aug. 11, 2020

Brza noćna fronta

Autor:

|

03.07.2014

|

Kategorije:

Brza noćna fronta

Nakon što je kraj lipnja obilježio utjecaj ciklone Hrvoje, niti početak srpnja ne donosi dugotrajniju stabilizaciju vremena. Iako prvi dani srpnja protječu uz dosta sunčanog vremena, ali zasad bez pravih ljetnih vrućina.

U noći od srijede na četvrtak preko sjevernog Jadrana i unutrašnjosti se brzo premještao frontalni poremećaj.  Fronta je donijela lokalne  pljuskove i grmljavinu te kratkotrajno pojačan sjeverni vjetar. Po podacima DHMZ-a najviše je kiše palo u Istri, gorju te u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, 23 mm palo u Bednji. U Poreču je palo 19 mm, Varaždinu, na Zavižanu i Ogulinu  16 mm,  Bakru 13 mm, Pazinu i Puli 11 mm.   Ostale postaje su dobile manje kiše, uglavnom ispod 5 mm. U Dalmaciji se prolaz fronte nije osjetio.

Nakon brze fronte, već se od jutra razvedrilo pa treći srpanjski dan protječe uz obilje sunca. I slijedeći dani donose obilje sunčanog vremena, a lokalni pljuskovi u unutrašnjosti i na sjevernom jadranu će biti rijetki i kratkotrajni. a u većini će krajeva najviše dnevne temperature prelaziti vrućih 30°C.  Ipak, izgleda da dugotrajnija stabilizacija vremena još nije na vidiku. Prema sredini slijedećeg tjedna izgledna je nova ciklona, a slijedeće ime na našem popisu ciklona je Iskra.

Brzi prolazak noćne fronte zabilježili su fotografi od Istre do Osijeka.

 

Munja u blizini Koprivnice u ponoć. 3.7.2014. Foto: Mirko Hanžeković

 

Munja nad Kvarnerom – Foto:  Gordana Kvajo

 

Munja nad Kvarnerom – Foto:  Damir  Kvajo

 

Olujna noć na sjeverozapadu Istre – foto: Samanta Smilović

 

Sinoć u blizini Osijeka. 3.7.2014. Foto: Matej Pilaš photography

 

Neverin nad Istrom – foto: Entoni Novosel

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned