Thursday, Jul. 9, 2020

Brza novogodišnja ciklona

Autor:

|

02.01.2018

|

Kategorije:

Brza novogodišnja ciklona

Prave zimske ciklone  i dalje zaobilaze naš dio Europe. Studeni i prosinac su donijeli niz brzih kasno jesenskih ciklona koje su tek na svom kraju donosile kratkotrajno zahlađenje i snijeg, uglavnom u gorju.  Povremeno je malo snijega bilo i u nizinama unutrašnjosti, povremeno se spuštao i blizu obale, ali konkretnije zime još nije bilo.

I početak 2018. godine donio je sličan scenarij. Prvog dana godine se preko naših krajeva premještao frontalni poremećaj i plitka ciklona. Malo kiše je  na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru palo već u novogodišnjoj noći, a glavnina je pala  tijekom dana.

Prije prolaska fronte na Jadranu je puhalo jako jugo s olujnim udarima.  U Rijeci je tradicionalno novogodišnje kupanje na Pećinama  završilo tragično. Dva su se kupača utopila u uzburkanom moru zbog jakog juga.

Prema podacima DHMZ-a (do 7 sati u utorak) oborine je bilo u svim krajevima, a najviše je palo na dijelu sjevernog Jadrana, Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Istre i  Dalmacije. Najviše kiše, 50 litara je palo u zaleđu Rijeke, u Kukuljanovu.  U Rijeci je palo 47 litara kiše. Sva je ta kiša, oko trećine mjesečnog prosjeka za Rijeku, pala  do večernjih sati. Još neke veće količine oborine su: Bakar 45, Crni Lug Risnjak 41,  Sinj32.9,   Puntijarka 28.5, Pazin  26.6,  Delnice 26, Parg Čabar 24.1, Imotski i  Zagreb aerodrom 20.4, Pag 20…

Od podataka s mreže pljusak.com izdvojimo 92 mm oborine (kiše i snijega) koja je pala na Platku. Obilnija oborina je pala i u neposrednom riječkom zaleđu: Rijeka Pehlin 91.1 mm, Marčelji 85.0, Drenova 75.6 mm…

Grmljavine je tijekom ponedjeljka bilo na srednjem Jadranu.

Najmanje je kiše do jutra palo u Slavoniji, ali tamo kiša  pada i tijekom utorka.

Malo snijega je pri kraju oborine palo samo u višem gorju.  Nakon što je novogodišnje jutro osvanulo sa snijegom samo na tri postaje (Zavižan 107 cm, Parg Čabar 8 cm, Puntijarka 2 cm),  jutarnje mjerenje u utorak nije donijelo veće promjene. Na Zavižanu je izmjereno 2 cm snijega manje, tj. 105 cm. Zavižan  su oborine gotovo zaobišle tj. palo je samo 0.7 mm.  U Pargu je visina snijega ista kao i jučer, 8 cm. Tu su još Delnice s 5 cm i Puntijarka s 4 cm. I to je sve što se tiče snijega u Hrvatskoj na početku 2018. godine. Većih promjena neće biti ni slijedećih dana.

Prva dva jutra 2018. godine donijela su tek pokoji jutarnji minus u višem gorju i u Slavoniji. Prvog dana godine su najviše dnevne temperature uglavnom bile dvoznamenkaste i kretale su se do 14°C i na moru i na kopnu. U Gorskom kotaru i Lici je izmjereno od 5 do 8°C.

Naslovna slika: Zadar,1.1.2018. – foto: Josip Bučić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned