Wednesday, Aug. 5, 2020

Brza oluja protutnjala zapadom Hrvatske

Autor:

|

10.08.2017

|

Kategorije:

Brza oluja protutnjala zapadom Hrvatske

Četvrtak 10. kolovoza je uz vrućine i rekordne temperature zraka, obilježila snažna oluja koja se u samo nekoliko, oko 6 sati od Istre preko Gorskog kotara i  središnjih krajeva premjestila do Međimurja.

Oluja se u rano poslijepodne razvila nad Italijom te je nakon 15 sati ušla nad Jadran i u jakoj  jugozapadnoj struji brzo došla do zapadnih obala Istre.  Jak i olujan vjetar je mjestimice u Istri rušio stabla. Olujna fronta se potom brzo premjestila preko Istre te je zahvatila Sloveniju, a njen južni rub je zahvatio zapadne krajeve uz granicu sa Slovenijom, te je oko 22 sata prešla i preko Međimurja. Prolaz fronte je bio praćen grmljavinskim pljuskovima,  jakim i olujnim vjetrom, a česta je, osobito u Hrvatskom zagorju bila i tuča. Prema prvim dojavama tuča je počinila dosta štete na području Lepoglave.

DHMZ postaje nisu do 20 sati zabilježile veće količine kiše. Izdvajamo samo Parg s 10 mm. Od podataka sa mreže pljusak.com najviše kiše, 21 mm je palo u Jastrebarskom.

Prvi izvještaji govore da je nevrijeme počinilo dosta štete. Prenosimo izvještaj portala evarazdin od 22:30 sati:

Upravo se svojim izvanrednim priopćenjem oglasila i Područna uprava za zaštitu i spašavanje, koja ukratko nabraja glavne probleme koji su nastali večerašnjim nevremenom.

Prema priopćenju, zaprimili su 33 poziva koji su se uglavnom odnosili na srušena stabla na cesti i električnim stupovima. S dva objekta vjetar je skinuo limeni krov. Grom je udario u tri objekta. Tuča veličine od lješnjaka do oraha pogodila je naselja Ladanje, Vinica i Cestica. Na branjenom području ispaljeno je 120 raketa a generatori rade od 18 sati. Za cijelo područje Županije, ističu u priopćenju, nemaju podataka o ozlijeđenim osobama u nevremenu.

 

Radarski prikaz oborina od 15:20h – izražena olujna fronta napušta talijansko kopno i ulazi na Jadran

Satelitska snimka naoblake od 15:30 h

Fronta u Novigradu – foto zoki16/Crometeo forum

Novigradski shelf cloud, 10.8.2017.
Foto: Pier Luigi Masetto

Fotografija Crometeo.

Radarski prikaz oborina od 17:10 do 18:40 (ARSO)

Radarski prikaz oborina od 18:45 do 21:45 (DHMZ)

Zagreb, 10.8.2017. – foto: Mario Sekulić

slika

Zagreb, 10.8.2017. – foto: Vesna Holjevac

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned