Thursday, Jul. 2, 2020

Brza ožujska fronta

Autor:

|

11.03.2019

|

Kategorije:

Brza ožujska fronta

Nakon iznadprosječno tople, ponegdje i rekordno tople prve dekade, početak druge dekade donio je brzu promjenu vremena.  Preko naših se krajeva premještala plitka ciklona i pripadni frontalni poremećaj. Pljuskova i grmljavine je već u jutarnjim i prijepodnevnim satima bilo u unutrašnjosti, a tijekom poslijepodneva i večeri fronta se premještala duž Jadrana.

U mnogim je krajevima uz pljuskove bilo i tuče, a uz zahlađenje u gorskim je krajevima kiša prešla u snijeg.  Snijeg je mjestimice kratkotrajno padao i u nizinama (Karlovac), a u večernjim satima snijeg pada i u dijelovima dalmatinske Zagore.  Dalmacijadanas.hr piše da snijeg pada već iznad 500 nadmorske visine, primjerice u dijelovima Muća, u Sutini, Čačvini. Snijeg je počeo padati i Dubravi i Gornjem Sitnom na Mosoru, nedaleko od Splita.
Prema večeras dostupnim podacima o visini snijega u 19 sati na Zavižanu je izmjereno 12 cm (samo 1 cm više u odnosu na jutarnje mjerenje). Na Sljemenu je izmjereno 7 cm, a u Pargu Čabar 6 cm snijega. Snijeg je danas poslijepodne, nakon dužeg vremena zabijelio i Učku.

Od podataka o količini oborine na DHMZ postajama (u zadnja 24 sata, do 19 sati), izdvajamo: Ogulin 15 mm, Karlovac i Slavonski Brod 14 mm, Sisak 13 mm, Parg 11, Split 10, Makarska 8…

Prema podacima mreže meteo postaja Pljusak.com, do 20 sati na Krapnju je pala čak 41 litra kiše po kvadratnom metru. U Solinu su pale 26 litara kiše, a na nekim gradskim cestama nastale su bujice zbog velike količine kiše u kratkom vremenu. Tijekom večeri je bilo i tuče. U Kaštel Gomilici je palo 21 litra, u Žrnovnici 18, Makarskoj 13, Dugopolju 13, Splitu i Veloj Njivi 10 itd.

Duž Jadrana je zapuhala bura. HAK javlja o ograničenjima u prometu zbog jake i olujne bure. Do  20 sati najjači udari zabilježeni su u Splitu, do 109 km/h.

Bura je donijela osjetan pad temperature zraka. Najviše je zahladilo u planinama. Primjerice, na Dinari je temperatura pala na -5°C, a na Biokovu na -4°C.

Naslovna slika:  Rijetke pojave “Obrnute munje” večeras nad otokom Ugljan i pražnjenje u novi odašiljač,11.03.2019.
Foto: Pedro Milanko / Meteorological photos of Pedro photographer

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned