Friday, Jul. 10, 2020

Brza ožujska fronta

Autor:

|

26.03.2017

|

Kategorije:

Brza ožujska fronta

Niz iznadprosječno toplih ožujskih dana kratkotrajno je prekinut posljednje ožujske nedjelje. Frontalni poremećaj sa sjevera brzo se tijekom dana premještao preko naših krajeva, donijevši mjestimice tek malo oborina. Razvedravanje je u sjevernim krajevima počelo već sredinom dana.

Fronta je donijela i  zahlađenje, odnosno temperature primjerenije dobu godine.  Nakon što su u prvim danima kalendarskog proljeća najviše dnevne temperature u unutrašnjosti prelazile 20°C (a u Slavoniji su bile prešle i 25°C), današnje najviše dnevne temperature zraka su u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti od 11 do 13°C.  Na sjeveru Jadrana je izmjereno do 12 do 15°C,a  u Dalmaciji od 15 do 18°C, a najtoplije je bilo na Hvaru s 19°C.

U Pazinu je temperatura sredinom dana porasla do 12°C, a u subotu je najviša dnevna dosegnula čak 24°C. I u Kninu je danas bilo desetak stupnjeva hladnije nego u subotu. Nakon subotnjeg maksimuma od 24°C, u nedjelju nije izmjereno više od 14.5°C.

Na Zavižanu je temperatura cijelo prijepodne bila pozitivna, s najvišom vrijednosti od 4.8°C. Potom je od sredine dana počeo brzi pad.  U 10 sati su izmjerena 4°C, sat kasnije tek 0.1°C, a u 15 sati je pala na -4°C.

Na Jadranu je zapuhala bura. HAK večeras javlja o ograničenjima u prometu zbog olujnog vjetra, ali zatvorenih cesta nema.

Na jugu Jadrana je prolazak fronte bio praćen i mjestimičnom grmljavinom.

Po podacima DHMZ-a najviše kiše je (do 20 sati)  palo na jugu Istre, na meteorološkoj postaji Pula aerodrom 7 mm.  U Dubrovniku je palo 6 litara,  na aerodromu Ćilipi 5, u Malom Lošinju, Pazinu i Pločama 3, Zavižanu i Gospiću 2 mm, a u Makarskoj 1 mm.  Drugdje je kiše bilo tek u tragovima ili je potpuno izostala.  Na Zavižanu je tijekom dana padao slab snijeg, a pokoja pahulja snijega je zalepršala i u Gorskom kotaru.

Naslovna slika: Orebić u oblaku peluda bora nakon prvih refula bure, 26.3.2017. – foto: Ivica Trojanović

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned