Saturday, Jun. 6, 2020

Brza proljetna fronta

Autor:

|

30.03.2015

|

Kategorije:

Brza proljetna fronta

Pretposljednji dan ožujka je donio raznolike meteorološke prilike u našim krajevima.  Nakon što je u jutarnjim satima i na moru i na kopnu bilo dosta oblaka, uz malo kiše u Slavoniji, sredinom dana se prolazno  naoblaka djelomice raskinula. U poslijepodnevnim i osobito večernjim satima u  zapadnim i sjevernim krajevima  se ponovno naoblačilo zbog dolaska fronte sa sjeverozapada kontinenta.  Ispred fronte je uz jugozapadni vjetar pritjecao topliji zrak pa su najviše dnevne temperature u nizinama unutrašnjosti bile  uglavnom više od 18°C, a često su  dosezale i ponegdje prelazile 20°C.  Najtopliji su bili Slavonski Brod sa 20.4°C i Sisak sa 20.6°C.  Na Jadranu je raspon najviših dnevnih temperatura bio veći i kretao se od 13°C u Rijeci do 18°C u Malom Lošinju, Senju i Šibeniku. U gorju je izmjereno od 4°C na Zavižanu do 12°C na Sljemenu.

Nakon prolaska fronte koja je lokalno donijela pljuskove i grmljavinu zapuhao je sjeverni vjetar uz jači pad temperature zraka.  Na sisačkom i lekeničkom području je bilo i tuče. U večernjim satima u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti temperature su i za 10°C niže od najviših poslijepodnevnih maksimalnih.

Po podacima sa mreže pljusak.com (do 22.30) najviše kiše je palo u Đakovu 15.2 mm. Još neki podaci o kiši su: Turjak 14, Novo Čiće 11.5, Kašina 10.8, Vinkovci 8.6, Zagreb Dubec i Petrovec 8…Po podacima DHMZ.a (do 20 sati) u  Zagrebu (Maksimir) je palo 8 mm, u Osijeku i na Puntijarci 7 mm..

 

Nevjerojatna fotografija iz Zagreba – udar munje u savsku obalu manje od stotinu metara od fotografa –foto: Hrvoje Crnjak

Iz Velike Gorice u smjeru Ivanje Reke, snimio Dario Drvodelić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned