Saturday, Jul. 4, 2020

Brza rujanska fronta (FOTO)

Autor:

|

05.09.2016

|

Kategorije:

Brza rujanska fronta (FOTO)

 

Dugo očekivana promjena vremena stigla je u ponedjeljak i donijela kišu velikom dijelu zemlje. Promjenu je donijela “brzopotezna” ciklona sa svojim frontalnim sustavom. Još prethodne noći zahvatila je sjeverni Jadran, ujutro je stigla do sjeverne Dalmacije, a poslijepodne je prešla preko srednje i južne. U drugom dijelu dana razvedravanje je prvo zahvatilo sjeverni Jadran, a onda se brzo širilo prema jugu.

Grmljavina je tijekom dana najzastupljenija bila na moru srednjeg Jadrana, a kasno poslijepodne grmljavinski oblaci razvili su se nad dubrovačkim područjem. Upravo je Dalmacija bila područje s najviše oborina od aktualne ciklone.

Prema podacima mreže Pljusak.com, čak 82 litre pale su u Trestenu u svega nekoliko sati. Slijede Mokošica 75, Gruda 45, Pašman 44, Dubrovnik – Gruž 41, Bibinje i Zadar 40, Sveti Petar na moru 35, Starigrad Paklenica 33, Krapanj, Vodice, Šibenik i Brodarica 18, Sinj – Pavići 17, Kaštel Gomilica i Muć 16 itd.

Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) najviše kiše je palo na Zavižanu (45 mm) i zadarskom području (Zadar Puntamika 44 mm, Zadar aerodrom 40 mm). Još neki podaci o kiši su: Komiža 38 mm, Senj 35, Ogulin 34, Karlovac 33, Gospić i Pazin 30, Križevci 29, Dubrovnik 27, Bjelovar, Rab i Zagreb Pleso 26, Ćilipi 25, Bukogora, Knin i Puntijarka 24, Daruvar i Pula aerodrom 23…

Najviše dnevne temperature zraka tijekom dana bile su od 20 ponegdje u Zagori do 33°C, koliko je danas izmjereno na  riječkom aerodromu. Zanimljivo da su za vrijeme prolaska fronta temperature zraka bile za 10 i više stupnjeva niže u odnosu na izmjerene vrijednosti prije 24 sata. Po podacima DHMZ-a u Daruvaru je maksimalna dnevna temperatura iznosila samo 17°C

Slabo do umjereno jugo puhalo je još prije prolaska fronta, a na sjevernom Jadranu tijekom dana zapuhala je bura koja se do večeri proširila na veći dio dana.

Utjecaj ciklona, iako znatno manje izražen nego u ponedjeljak, osjećat ćemo i sljedećih dana. U utorak neće biti kiše, nego umjerene do jake bure koja će ponegdje imati olujne udare. Od srijede do nedjelje gotovo će svakodnevno biti povremenih lokalnih pljuskova, većinom u Dalmaciji.

Wall cloud od supercelijskog oblaka jutros u dolasku sa hladnom frontom… 5.9.2016. Lošinj
Foto: Sandro Puncet Photos

U priloženoj foto galeriji pogledajte prekrasne prizore današnjeg sutona kojega su snimili fotografi Crometeo tima.


 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned