Wednesday, Sep. 18, 2019

Brza rujanska fronta (FOTO)

Autor:

|

05.09.2016

|

Kategorije:

Brza rujanska fronta (FOTO)

 

Dugo očekivana promjena vremena stigla je u ponedjeljak i donijela kišu velikom dijelu zemlje. Promjenu je donijela “brzopotezna” ciklona sa svojim frontalnim sustavom. Još prethodne noći zahvatila je sjeverni Jadran, ujutro je stigla do sjeverne Dalmacije, a poslijepodne je prešla preko srednje i južne. U drugom dijelu dana razvedravanje je prvo zahvatilo sjeverni Jadran, a onda se brzo širilo prema jugu.

Grmljavina je tijekom dana najzastupljenija bila na moru srednjeg Jadrana, a kasno poslijepodne grmljavinski oblaci razvili su se nad dubrovačkim područjem. Upravo je Dalmacija bila područje s najviše oborina od aktualne ciklone.

Prema podacima mreže Pljusak.com, čak 82 litre pale su u Trestenu u svega nekoliko sati. Slijede Mokošica 75, Gruda 45, Pašman 44, Dubrovnik – Gruž 41, Bibinje i Zadar 40, Sveti Petar na moru 35, Starigrad Paklenica 33, Krapanj, Vodice, Šibenik i Brodarica 18, Sinj – Pavići 17, Kaštel Gomilica i Muć 16 itd.

Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) najviše kiše je palo na Zavižanu (45 mm) i zadarskom području (Zadar Puntamika 44 mm, Zadar aerodrom 40 mm). Još neki podaci o kiši su: Komiža 38 mm, Senj 35, Ogulin 34, Karlovac 33, Gospić i Pazin 30, Križevci 29, Dubrovnik 27, Bjelovar, Rab i Zagreb Pleso 26, Ćilipi 25, Bukogora, Knin i Puntijarka 24, Daruvar i Pula aerodrom 23…

Najviše dnevne temperature zraka tijekom dana bile su od 20 ponegdje u Zagori do 33°C, koliko je danas izmjereno na  riječkom aerodromu. Zanimljivo da su za vrijeme prolaska fronta temperature zraka bile za 10 i više stupnjeva niže u odnosu na izmjerene vrijednosti prije 24 sata. Po podacima DHMZ-a u Daruvaru je maksimalna dnevna temperatura iznosila samo 17°C

Slabo do umjereno jugo puhalo je još prije prolaska fronta, a na sjevernom Jadranu tijekom dana zapuhala je bura koja se do večeri proširila na veći dio dana.

Utjecaj ciklona, iako znatno manje izražen nego u ponedjeljak, osjećat ćemo i sljedećih dana. U utorak neće biti kiše, nego umjerene do jake bure koja će ponegdje imati olujne udare. Od srijede do nedjelje gotovo će svakodnevno biti povremenih lokalnih pljuskova, većinom u Dalmaciji.

Wall cloud od supercelijskog oblaka jutros u dolasku sa hladnom frontom… 5.9.2016. Lošinj
Foto: Sandro Puncet Photos

U priloženoj foto galeriji pogledajte prekrasne prizore današnjeg sutona kojega su snimili fotografi Crometeo tima.


 

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned