Tuesday, Aug. 11, 2020

Brza srpanjska fronta osvježila unutrašnjost

Autor:

|

03.07.2016

|

Kategorije:

Brza srpanjska fronta osvježila unutrašnjost

Početak srpnja protječe bez većih meteoroloških uzbuđenja.  U većini krajeva, osobito na Jadranu prvi srpanjski vikend donio je  dosta sunčanog vremena. Kraćih nestabilnosti je bilo ponegdje u unutrašnjosti. Tijekom prva dana mjeseca najviše dnevne temperature su i na moru i na kopnu bile ujednačene i kretale su se od 29 do 32°C.  U subotu je  najviša dnevna  temperatura u Slavoniji i središnjim krajevima unutrašnjosti, te u Dalmaciji dosezala i 33°C.

Tijekom nedjelje se preko  unutrašnjosti  i sjevernog Jadrana premještala oslabljenja fronta koja je donijela osvježenje.  Najviše dnevne temperature  u tim krajevima bile od 5 do 9°C niže u odnosu na one izmjerene u subotu. Tako je u Zagrebu (Maksimir) najviša dnevna temperatura od 21°C bila za 9°C niža od one izmjerene u subotu.  U Gospiću je današnjih 20°C bilo za 8°C niže od subotnjeg maksimuma, a u Rijeci je izmjereno najviših 24°C, što je za 6°C manje nego u subotu.

U Dalmaciji se zadržalo jednako toplo odnosno vruće. Najviše dnevne temperature su dosegnule vrijednosti od 33°C (Split, Šibenik), a u Lastovu je temperatura porasla do 34.4°C.

Fronta je donijela tek mjestimice malo kiše. Izuzetak je Karlovac gdje je palo 16 litara. U Ogulinu je izmjereno 6 litara kiše.

Temperature mora   se kreću od 24 do 26°C, a kod Raba je danas izmjerena temperatura mora od 27°C.

Naslovna slika:   Razlika temperature u rano nedjeljno poslijepodne  u odnosu na temperature izmjerene 24 sata ranije (www.pljusak.com)

slika

Zadarski zalazak, 2.7.2016. – Foto: Aleksandar Gospić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned