Thursday, Apr. 2, 2020

Brza travanjska fronta

Autor:

|

14.04.2016

|

Kategorije:

Brza travanjska fronta

Niz stabilnih i iznadprosječno toplih dana danas je nakratko prekinuo brzi prolazak frontalnog poremećaja.  Zapadne krajeve unutrašnjosti i dio sjevernog Jadrana naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom je zahvatilo već ujutro. Tijekom dana se fronta brzo premještala preko unutrašnjosti dalje na istok, uz brzo razvedravanje na zapadu zemlje.  Mjestimice (područje Siska, Nove Gradiške, Slavonskog Broda) je kratkotrajno padala i tuča.

Prema podacima DHMZ-a najviše kiše je palo na Puntijarci, 24 mm. Slijede Križevci sa 20 mm, Zavižan 16, Parg 14.2, Krapina, Sisak i Zagreb Grič 12, Zagreb Maksimir 11, Gradište 9,  Bjelovar i Slavonski Brod 8, Ogulin 7, Varaždin 6.3, Karlovac 5 mm.  Na Jadranu je kiše bilo samo na sjevernom dijelu , a u Dalmaciji je ona izostala.

Fronta je donijela i osvježenje, osobito u unutrašnjosti. Tako su u rano poslijepodne temperature u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti bile i za desetak stupnjeva niže od onih izmjerenih u isto vrijeme u srijedu. Tako je u  Ogulinu je u 14 sati izmjereno 10°C (u srijedu 22°C), a u Zagrebu 12°C (dan ranije 22°C).

Shelf oblak u Slavoniji – foto: Matej Seletković

Nevrijeme koje je zahvatilo Slavonski Brod, bilo je i tuče, 14.4.2016.
Foto: Manuela Zujić

Nevrijeme, krk – crikvenica 14.4.2016
Foto: Dario Grubišić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned