Saturday, Jul. 4, 2020

Brza zimska fronta

Autor:

|

18.01.2019

|

Kategorije:

Brza zimska fronta

U noći od četvrtka na petak, i tijekom petka 18. siječnja preko naših krajeva se brzo premještao frontalni poremećaj. Već je do jutra u Gorskom kotaru  pala obilnija oborina. Po podacima DHMZ-a (oborina u zadnja 24 sata do 7 sati ujutro) u Crnom Lugu Risnjak je palo 49 litara kiše na kvadratni metar, u Delnicama 40, a u Pargu kraj Čabra 19 litara. Sva je ta oborina do jutarnjih sati bila u obliku kiše pa je današnje  jutro u Gorskom kotaru osvanulo bez snježnog pokrivača.  Kiša je u ranim jutarnjim satima u snijeg prešla u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti pa je u 7 sati u Varaždinu izmjeren 1 cm snijega.  Na Sljemenu su bila 4 cm, a na Zavižanu 25 cm. Zanimljivo je da je jutros i u Sinju izmjereno 2 cm snijega. Time je Sinj zabilježio deset uzastopnih dana s snježnim pokrivačem na tlu. Podsjetimo da je 9. siječnja u 7 sati ujutro izmjereno 15 cm snijega.

U ranim prijepodnevnim satima kiša je, osobito u gorskim krajevima brzo prešla u snijeg. Najviše snijega je palo tijekom prijepodnevnih sati. Palo je oko 20 do 30  centimetara snijega. U 19 sati (po podacima s meteoroloških postaja na kojima se uvečer mjeri visina snijega) najviše snijega ima na Zavižanu, 45 cm. U Pargu kraj Čabra je izmjereno 26 cm novog snježnog pokrivača, na Sljemenu 21 cm, u Gospiću 14 cm, Ogulinu 8 cm, na Bilogori 4 cm, u Varaždinu 2 cm, a u Karlovcu 1 cm.

Na Jadranu je do večeri pala i obilnija kiša. Najviše kiše je palo u Senju. U zadnja 24 sata (do 19 sati) izmjereno je 55 litara kiše na kvadratni metar. To je više od polovice mjesečnog prosjeka za siječanj koji u Senju iznosi 94.7 litara.  Još neke veće količine oborine (do 19 sati) su bile: Ogulin i Zavižan 35 mm, Puntijarka 28, Rijeka 26, Gospić 24, Knin i Varaždin 17, Karlovac i Zagreb Maksimir 15, Zadar 13…

Bura koja je zapuhala na Jadranu ne stvara veće probleme u prometu. Zbog nje su karakteristične dionice cesta između Dalmacije i unutrašnjosti otvorene samo za osobna vozila.

Naslovna slika: cesta za Sljeme, 18.1.2019. – foto Cindri/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned