Thursday, Nov. 21, 2019

Brze noćne fronte sa malo kiše i snijega, sunčaniji dani

Autor:

|

04.01.2015

|

Kategorije:

Brze noćne fronte sa malo kiše i snijega, sunčaniji dani

Nakon burnog završetka 2014. godine prvi dani 2015. donose znatno manje meteoroloških uzbuđenja. Pogled na podatke o tlaku zraka govori nam da nad našim krajevima vlada anticiklona.  Vrijednosti tlaka zraka se večeras kreću od 1021 hPa na jugu Jadrana  do  1026 u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti.  Ipak, na rubu anticiklone sa sjeverozapada kontinenta se prema jugoistoku, dijelom i preko naših krajeva brzo premještaju frontalni poremećaji koji povremeno donose vlažniji i nestabilniji zrak.

U ranim jutarnjim satima nedjelje tako se je jedna fronta brzo premještala donoseći tek malo kiše na istoku Slavonije i na jugu Jadrana.  Kratkotrajno su zabilježeni i jači udari sjeverozapadnog vjetra. Razvedravanje je brzo nastupilo, pa je veći dio nedjelje i na Jadranu i u unutrašnjosti donio dosta sunčanog vremena.

Najviše dnevne temperature su i danas, kao i u subotu u cijeloj zemlji pozitivne. U unutrašnjosti je izmjereno od 6°C na istoku Slavonije do 10°C u središnjim krajevima.  Na Jadranu su izmjerene najviše dnevne temperature od  12°C do 16°C. Najtopliji je bio Hvar sa 16.5°C.

Zatopljenje koje je nastupilo proteklih dana značajno je smanjilo i visinu snježnog pokrivača. Po podacima od 19 sati (DHMZ)  samo Sljeme (18cm) i Zavižan (12 cm) imaju dvoznamenkastu visinu snijega.  U nizinama je preostalo od 1 cm (Varaždin) do 8 cm (Križevci).

U večernjim satima nedjelje se ponovno naoblačilo u sjevernim i središnjim krajevima te u Slavoniji, a mjestimice je počeo i snijeg.  Riječ je  o još jednoj brzoj fronti koja će se tijekom noći na ponedjeljak premještati preko unutrašnjosti na jugoistok.  Iza nje će pritjecati hladniji zrak, pa će veći dio ponedjeljka donijeti posvuda ponovno dosta sunčanog vremena uz umjeren i jak sjeverni vjetar, a na Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura i tramontana.

Nova brza „noćna“ fronta stiže sa sjeverozapada u noći od ponedjeljka od utorak.

Raznoliki meteorološki dan osigurao je i raznoliku meteorološku galeriju.

Prolazak fronte preko Orebića jutros oko 10 sati. S njom je zapuhala bura koja je različitim intenzitetom puhala tijekom dana – foto. Ivica Trojanović

Potpuna čarolija splitskog zalaska, 4.1.2015. Foto: Vojko Bašić / CROPIX

Večerašnji zalazak na Morskim orguljama 4.1.2015. Foto: Bojan Bogdanić

Mala popodnevna ćelija iznad otoka Paga, promatrana sa Velebita, 1000m iznad burom namreškane površine Velebitskog kanala -foto: Aleksandar Gospić

Kupanje u dijelom zaleđenom jezeru Šoderica – foto: Marko Posavec

slika

slika

slikaBilogora – foto: M. Hanžeković

slika

slika

Brdo  Kamenjak (u blizini Stankovaca) s kojeg puca dobar pogled na Vransko Jezero i okolicu – foto: Krešimir Bilušić

slika

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned