Monday, Jul. 6, 2020

Bujice na ulicama Knina

Autor:

|

30.05.2018

|

Kategorije:

Bujice na ulicama Knina

I pretposljednji dan mjeseca se pridružio nizu svibanjskih dana u kojima je barem jedno mjesto zahvatilo izraženo grmljavinsko nevrijeme koje je u kratko vrijeme donijele veliku količinu kiše. Danas je „ na redu“ bio Knin.

U popodnevnim satima u dijelovima Dalmatinske zagore došlo je do jakog razvoja oblaka iz kojih je mjestimice bilo grmljavinskih pljuskova, a snažno grmljavinsko nevrijeme između 15 i 16 sati zahvatilo je šire kninsko područje.
Sustav odvodnje nije mogao prihvatiti toliku količinu oborina u kratkom vremenu, pa su diljem grada nastale bujice, a nekim prometnicama voda je bila visoka nekoliko desetaka centimetara. Iza 16 sati nevrijeme se postupno smirilo. Inače, neverin je Kninu donio osjetno osvježenje pa je temperatura u kratko vrijeme s 30 pala na samo 17°C.

Prema podacima mreže Pljusak.com, u obližnjem Golubiću palo je 11mm kiše, na Velikoj Duvjakuši na Dinari 8, a u Cisti Velikoj 6 mm kiše.

U Kninu je poslijepodnevno nevrijeme donijelo čak 51 litru kiše na kvadratni metar. To je više od polovice mjesečnog prosjeka za mjesec svibanj koji za Knin iznosi 85 litara kiše na kvadratni metar. Zajedno s današnjih 51 mm ovogodišnji je svibanj u Kninu donio 216.5 litara kiše na kvadratni metar, što je 2.5 puta više od prosjeka.  Za usporedbu, najveća prosječna mjesečna količina oborine u Kninu se bilježi u mjesecu studenom, 124 mm.

Knin, 30.5.2018. – foto: Feral News

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned