Wednesday, Aug. 5, 2020

Bura se konačno “probila” do Jadrana: Podno Velebita prvi udari preko 100 km/h

Autor:

|

29.12.2015

|

Kategorije:

Bura se konačno “probila” do Jadrana: Podno Velebita prvi udari preko 100 km/h

Foto: Aleksandar Gospić

Utorak je bio posljednji dan u nizu u kojem su temperature zraka u najtoplijem dijelu dana prelazile 15°C u dijelovima zemlje. Osim toga, bit će to posljednji dan u nizu s maglom, sumaglicom ili niskim oblacima.

Na postajama DHMZ-a, najtoplijih 16°C u utorak izmjereno u Rijeci. U Dubrovniku je najviša dnevna temperatura bila 15,4°C, Omišlju 15,0°C, Senju 14,9°C, Kninu, Makarskoj, Hvaru, Resniku i Ćilipima 14°C, Pločama, Komiži, Šibeniku, Pazinu i Palagruži 13°C itd. Slavonija je u utorak bila najhladnije u zemlji zbog dugog zadržavanja magla i niskih oblaka. U Gradištu je najviša dnevna temperature iznosila svega 1,6°C.

Spomenimo da je utorak donio niske jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti zemlje. -8°C izmjereno je u Jelvici, Stajnici i Bjelolasici, -7°C u Gospiću, -6°C u Kninu, Gračacu, i Bisku.

Prvo zapuhala u Senju

U utorak je prekinut dugačak niz dana bez značajnog vjetra. Prvi obalni grad u zemlji na kojeg se počeo slijevati hladniji kontinentalni zrak sa sjeveroistoka je, očekivano, Senj. Bura je zapuhala u ranim večernjim satima, a do 21 sati dosegla je prve udare preko 100 km/h. Bura se postupno širi podvelebitskim kanalom i u noći na srijedu zapuhat će na cijelom Jadranu.

Najjača bura očekuje se tijekom srijede, osobito kasno popodne i u ranu večer. Tada će uzduž cijele obale puhati umjerena do jaka bura koja će podno obalnog gorja ponegdje imati olujne udare i preko 100 km/h. Podno Velebita očekuju se mjestimice i orkanski udari preko 140 km/h, što će stvarati probleme u odvijanju cestovnog prometa na uobičajenim vjetrovitim lokacijama.

Tiha i hladna novogodišnja noć

Bura će već u noći na četvrtak sve više slabiti, pa će na Staru godinu ujutro bura biti umjerena, a do kraja dana će ponegdje potpuno prestati! Bit će to uvod u novogodišnju noć bez bure, sa slabim, tek ponegdje do umjerenim vjetrom promjenjiva smjera. Ipak, temperature će biti niske, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C, u Zagori ispod nule, a nije isključena mogućnost pojave slabe kiše na srednjodalmatinskim otocima u drugom dijelu noći, na Biokovu i pokoje snježne pahulje!

Stara godina unutrašnjosti zemlje donosi nastavak suhog i hladnog vremena. Pokoja snježna pahulja može zalepršati u Lici i Gorskom kotaru.Tijekom dana djelomično sunčano uz slab, povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutro hladno uz temperaturu od -7 do -2, a najviša dnevna jedva malo iznad nule. Zdravo i suho, ali hladno vrijeme.

 U novogodišnjoj noći bit će suho, pretežno vedro i hladno. Temperatura zraka mogla bi se u gorskim krajevima spustiti i do -10 Celzijevih stupnjeva, u nizinama uglavnom oko -5°C. Lani je u novogodišnjoj noći bilo oko -15°C. Snijega ili kiše neće biti. U petak i dalje suho, mirno i hladno vrijeme, a temperatura zraka bi cijeli dan mogla ostati ispod nule.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić