Wednesday, Jul. 8, 2020

Bura, snijeg… zima

Autor:

|

17.01.2017

|

Kategorije:

Bura, snijeg… zima

Vremenske prilike u našim krajevima i dalje  su pod utjecajem sredozemne ciklone koja se zadržava nad Tirenskim morem te snažne europske anticiklone  sa središtem nad srednjom Europom. Uz  snijeg u mnogim krajevima unutrašnjosti te ponegdje i na Jadranu dan je obilježila i bura.

Olujna i orkanska bura i danas je donijela brojne probleme. Po podacima DHMZ-a na krčkom mostu je izmjeren udar bure od 216 km/h. Još neki udari bure izmjereni danas  su bili: Jasenice 180 km/h, Novalja 160 km/h, Bakarac, Povile, Prizna 145 km/h, Most Pag, Senj i Crikvenica 125 km/h…

I danas je najviše kiše palo na Visu  i Lastovu. U Komiži je u zadnja 24 sata (do 19 sati) palo 54 mm kiše, ukupno u zadnja dva dana 97.7 mm kiše. Na Lastovu je nakon novih 32 mm, u zadnja dva dana palo 99.6 mm kiše.  Na otvorenom moru južnog jadrana danas je bilo i grmljavine.

U unutrašnjosti najviše oborine je palo u Ogulinu (15 mm) te Daruvaru, Osijeku i Pargu (11 mm).  Naravno padao je snijeg, kojeg je najviše bilo u Posavini, Banovini te Gorskom kotaru i Lici. I danas je snijega nošenog burom bilo i uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana. Snijeg je ujutro padao i na Braču.

Od večeras dostupnih podataka o visini snijega izdvajamo 44 cm snijega u Ogulinu (ujutro u 7 sati je izmjeren 31 cm) i Pargu (jutros 37 cm), 31 cm u Daruvaru (jutros 26 cm), 21 cm u Slavonskom Brodu (jutros 13 cm). Na Zavižanu večeras ima 70 cm snijega. U Senju  su izmjerena 2 cm snijega.

Raspon najviših dnevnih temperatura se kretao  od -12°C na Zavižanu do 12°C na aerodromu Ćilipi. u Dubrovniku i Makarskoj.  U nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od -2 do 1°C. Na sjeveru Jadrana je izmjereno od 1°C u Senju do 7°C na Rabu, a u Dalmaciji od 6 u Splitu do spomenutih 12°C.

Izvještaj HAK-a od 21:48 sati: Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha zatvorene su ceste:

A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica;

A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika;

Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene;

DC1 između Udbine i Gračaca;

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,

Paški most, i

Krčki most.

Naslovna slika: Obilan snijeg u Štitaru kod Županje -17.1.2017. – foto: Josip Dominković

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned