Sunday, Jul. 5, 2020

Bura, zahlađenje, požari…

Autor:

|

15.07.2016

|

Kategorije:

Bura, zahlađenje, požari…

Središnji srpanjski vikend  obilježava utjecaj  ciklone u višim slojevima atmosfere koja podržava kruženje vlažnog i nestabilnog zraka nad našim krajevima. Petak, 15. srpnja najviše je obilježila jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja je  u udarnom turističkom vikendu stvorila mnogo problema u prometu.   Od jutra su za sav promet zatvorene dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,  Paški most i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Dionica autoceste Rijeka Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica  te Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene otvorene su samo za osobna vozila. Prema otoku Pagu i sa otoka prema kopnu nije moguće prometovati.

Dan su obilježili i požari u Dalmaciji.  HRT javlja da je požar iznad Obrovca  lokaliziran, a stara cesta preko Gračaca otvorena za sav promet.  Buknuo je požar na otoku Visu, kod Stinive, jedne od najpoznatijih jadranskih plaža. Na terenu su i kanaderi, a od poslijepodne je požar pod nadzorom vatrogasaca iz Visa, koji će ondje ostati cijelu noć. Požar je navodno izazvan udarom groma.

Jaka bura otežava posao šibensko-kninskim gasiteljima koji se od jutra bore s požarima. U plamenu je dalje i Miljevački plato. Dva požara gasi pet kanadera i pedesetak vatrogasaca.  A šezdesetak hektara borove šume progutala je danas vatra u Danilu pokraj Šibenika. Oko 15 sati požar je lokaliziran.
Rano jutros buknuo je požar na području općine Zadvarje, na lokalitetu Zvizda Kraljevac. Izazvalo ga je puknuće žica dalekovoda. Požar su gasili pripadnici DVD-a Zadvarje i Kučiće, i to 20 vatrogasaca s pet vozila. Gorjeli su makija, nisko raslinje i šuma na oko pola hektara. Zbog brze intervencije vatrogasaca spriječeno je širenje požara, koji je ugašen poslije 11 sati.

Kiše je danas najviše palo  u Slavoniji i Dalmaciji. gdje je česta bila  i grmljavina. Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) je palo u Dubrovniku (22 mm) i Slavonskom Brodu (20 mm). U Hvaru i Komiži je palo 11 mm, a u Pločama 9 mm.  U Splitu je (do 20 sati) palo 3 mm kiše, a zanimljivo je da su to prve oborine nakon 25 uzastopnih suhih dana. Naime, zadnji puta je u Splitu kiša padala 20. lipnja kada je palo 6 litara.

Po podacima sa mreže pljusak.com  najviše kiše je (do 21 sat)  palo na postaji  Mokošica OŠ 25 mm. Još neki podaci su:  Dubrovnik-Gruž 21.1, Lovorno 18.1, Gruda 16.2, Lovreć 15.4, Sveti Jure na Biokovu 15, Stari Grad na Hvaru 14. 5, Borak 14, Omiš 13.8…

Ciklona i sjeverni vjetrovi su donijeli i zahlađenje.  Samo se još prijepodne na dubrovačkom području zadržalo vruće vrijeme. Tako je u 10 sati u Dubrovniku izmjereno 30.5°C,  a istovremeno je na Zavižanu bilo tek 3.9°C uz jaku buru koja je puhala brzinom 46 km/h, pa je osjet hladnoće bio -2°C. Današnja srednja dnevna temperatura na Zavižanu je iznosila 4.8°C, kao da je sredina listopada ili početak svibnja.  Sredinom srpnja se na Zavižanu može očekivati srednja dnevna temperatura od oko 12°C.

Do kraja dana je zahladilo i na dubrovačkom području pa je tako u 14 sati temperatura već pala na  22.7°C.

U Splitu je u 20 sati, uz kišu i jaku buru izmjereno 15.4°C. Koliko je to niska vrijednost za ovo doba  godine  govori i podatak da je apsolutni temperaturni minimum za srpanj 13.0°C (od 9. srpnja 1979. godine).

U nizinama unutrašnjosti  i na sjevernom Jadranu su sredinom dana izmjerene temperature od 19 do 22°C.

Bura u Crikvenici – 15.7.2016. foto: Dario Grubišić

Olujna bura u Trogiru, 15.7.2016.
Foto: Teo Radić

Olujna bura u Sabunikama, 15.7.2016.
Foto: Vladimir Vinetić

Jedna od žešćih ljetnih bura u Vinodolskom kanalu u suton
Foto: Dalibor Jud

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned