Saturday, Jul. 4, 2020

Bura i zahlađenje: Udari vjetra na Paškom mostu 168 km/h, Zavižan i Biokovo na -10°C

Autor:

|

16.01.2016

|

Kategorije:

Bura i zahlađenje: Udari vjetra na Paškom mostu 168 km/h, Zavižan i Biokovo na -10°C

Najavljeno zahlađenje stiglo nam je tijekom subote. Iako se ciklona premješta južnije od Jadrana, i centrom se nalazi nad Tirenskim morem, u Dalmaciji je tijekom subote prevladavalo oblačno, ali suho vrijeme. Zanimljivo je spomenuti da je ciklona hladni zrak donijela sve do sjevera Afrike, pa je u subotu navečer na obalnim planinama Tunisa i Alžira iznad 500 mnv padao snijeg. Na jugu Italije bilo je i izraženije grmljavine.

Cijeloga dana bura je bila u jačanju. Uobičajeno, bura je najjača na krajnjem sjeveru Dalmacije i podno Velebita. Do 22 sata najjači udari izmjereni su na Paškom mostu i dosezali su orkanskih 168 km/h. U okolici Maslenice udari bure dosezali su 150 km/h. Ne čudi, stoga, da je orkanska bura potpuno paralizirala cestovini promet na spomenutom području.

Južnije je bura bila slabija, ali je gotovo posvuda bilo olujnih udara. U Makarskoj bura puše na udare do 122 km/h, splitskoj zračnoj luci do 100 km/h. Znatno slabije neg na ostatku Jadrana bura puše u Rijeci i Istri. Bura će do ranog jutra još malo pojačati južnije od Senja, pa nije isključeno da podno Velebita i na Paškom mostu udari prijeđu 180 km/h, a od Šibenika do Dubrovnika mogući su udari preko 130 km/h.

Grom pokvario mjerač vjetra

Nažalost, posljednje grmljavinsko nevrijeme onesposobilo je anemometar službene meteorološke postaje na Marjanu, pa će Split bez službenih dojava o jačini vjetra ostati još nepoznato vrijeme.

U subotu su najviše dnevne temperature zraka bile od 7 u Senju do 11°C u Komiži, a u unutrašnjosti od 1 u Pargu do 5°C na zagrebačkom području. Hladnije je bilo samo u gorju. Do večeri temperatura zraka na Zavižanu je pala na -10°C, a na Svetom Juri na Biokovu na 11 stupnjeva ispod nule.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić