Saturday, Nov. 28, 2020

Čak 2 fotografije Crometeo lovca na oluje u kalendaru WMO za 2015.!

Autor:

|

16.09.2014

|

Kategorije:

Čak 2 fotografije Crometeo lovca na oluje u kalendaru WMO za 2015.!

Čak dvije fotografije našeg lovca na oluje Daniela Pavlinovića našle su se među 13 pobjedničkih koje će biti objavljene u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za 2015.

Pavlinović, član udruga Crometeo i Storm chasers Dubrovnik, nedavno je našoj, ali i svjetskoj javnosti postao poznat nakon što mu je Huffington Post objavio snimke grmljavinskog nevremena nad Dubrovnikom.

Na natječaj WMO-a prijavio se s tri fotografije, a u najuži izbor od oko njih dvije tisuće, koliko ih je pristiglo iz cijeloga svijeta, žiri je odabrao čak dvije njegove, piše tportal.

Kalendar će se objaviti u tiskanom izdanju, no fotografije će također biti prezentirane na stranici WMO-a na Facebooku te u Flickrovom albumu.

– Od svih fotografija koje su pristigle žiri je izabrao 20 najboljih te su bile postavljene na njihovoj stranici na Facebooku. Posjetitelji su glasovanjem odabrali 13 najboljih koje idu u kalendar – rekao je Pavlinović za tportal.hr.

– Zadana tema bile su klimatske promjene. Dvije moje fotografije, od njih tri, koliko sam ih poslao, ušle su među 20 najboljih i završile među 13 koje idu u kalendar – dodao je.

Fotografija zaleđenog jezera (Stop melting ice), kaže naš lovac na oluje, stormchaser, snimljena je u Italiji na Dolomitima u prosincu 2013. na 2.000 metara visine. Vrijeme je bilo poprilično sunčano i toplo za te krajeve i za to doba godine, zbog čega ni jezero nije bilo potpuno zaleđeno, a na ledu su vidljive pukotine koje se donekle mogu shvatiti kao upozorenje, zbog čega fotografija nosi naziv ‘Zaustavimo topljenje leda’.

Druga fotografija (Weather strikes back) prikazuje veliko grmljavinsko nevrijeme u Dubrovniku u lipnju 2014.

– Iako su grmljavinska nevremena u Dubrovniku česta pojava, nevrijeme takvog intenziteta odavno nije zabilježeno, kao da vrijeme uzvraća udarac. Munje su posvuda udarale, u okolici grada bilo je manjih požara, a oštećeni su i krovovi nekoliko kuća; kod jedne baš od udara munje zabilježene na mojoj fotografiji. Iako se samo nevrijeme teško može pripisati klimatskim promjenama, povećanje broja nevremena i vremenskih ekstrema moglo bi biti upozoravajuće, na što i sama Svjetska meteorološka organizacija često upozorava. Cilj ovog fotonatječaja i kalendara jest povećanje svjesnosti ljudskog utjecaja na klimu. Ugodno sam iznenađen time da su čak dvije moje fotografije, od nekoliko tisuća njih koje su stigle iz cijelog svijeta, ušle među 13 koje će biti objavljene u kalendaru WMO-a – rekao je tportal-ov sugovornik.

Najboljih 20 fotografija koje je inicijalno odabrao žiri možete pogledati na ovom linku.

d1

d2

d3

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić