Friday, Jul. 3, 2020

Centar ciklone prošao preko Hrvatske: Pijavica na Lošinju dizala automobile (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

13.02.2016

|

Kategorije:

Centar ciklone prošao preko Hrvatske: Pijavica na Lošinju dizala automobile (FOTO, VIDEO)

U prvom dijelu dana preko područja Hrvatske premještala se ciklona koju je Crometeo tim nazvao Barbara. Ciklonalni centar premještao se sa sjevernog Jadrana, preko središnje Hrvatske, dalje na sjeveroistok. Ovakav meteorološki scenarij događa se već drugi put u tri dana, prisjetimo se, tijekom srijede jaka ciklona donijela je izraženo nevrijeme velikom dijelu zemlje protekle srijede, a najviše ćemo je pamtiti po ciklonalnoj plimi i razornim valovima u Rovinju.

 Centar ciklon noćas  nad sjevernim Jadranom uočljiv na satelitskoj snimci naoblake (Vrijeme & radar / Eumetsat)
slika

slika

Centar današnje ciklone našao se noćas iznad sjevernog Jadrana. Oko 2 sata i 30 minuta snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je područje otoka Lošinja. Superćelijski oblak donio je snažan vjetar i oborine. U Malom Lošinju pojavila pijavica koja je s mora izašla nad kopno i načinila materijalnu štetu. Član Crometeo tima, Vilson Berisha, dojavio je olujan superćelijski oblak iz kojega se javila pijavica i prošla preko naseljenog dijela Malog Lošinja. Ispred njegovog dvorišta pijavica je zahvatila nekoliko parkiranih automobila, a jedno od njih “premjestila” je 2 metra. Vilson kaže da se jutros jasno vidi putanja kretanja pijavice, a više fotografija očekujemo tijekom dana.

 Štete od pijavice u Malom Lošinju. Foto: Vilson Berisha
slika

slikaslika

Pijavica, nakon što je prošla preko dijela Lošinja, na putu prema Pagu - u pratnji munje. Foto: Sandro Puncet

S ovom ciklonom najviše oborina palo je na sjevernom Jadranu. Prema podacima Crometeo mreže Pljusak.com, najviše oborina zadnja 24 sata palo je na riječkom području, ponegdje do 70 litara po kvadratnom metru. Od početka ove veljače na riječkom području palo je oko 200 litara oborine, a od početka godine čak 400. Tako se sve više ublažava izražena suša koja je Kvarner, ali i velik dio sjevernog Jadrana, pogodila tijekom protekle godine.

 Oborine posljednja 24 sata (Pljusak.com)
slika

Grmljavinski oblaci tijekom noći nastavili su se kretati prema jugu, pa je pred zoru grmljavine bilo u srednjoj Dalmaciji, a u Splitu je kratkotrajno padala tuča uz vrlo jake udare lebića. Tijekom jutra grmljavinski oblaci su se premjestili nad južnu Dalmaciju.

Na Jadranu je tijekom noći i jutra puhao lebić, a od jutra je vjetar okrenuo na pulenat, ponegdje i na tramontanu.

Nakon što je ciklonalni centar noćas prešao sjeverni Jadran, tijekom jutra premjestio se nad unutrašnjost Hrvatske. Jutros je prošao iznad Zagreba i Bjelovara, a njegovim prolaskom u sjevernim dijelovima zemlje kiša je prešla u snijeg. Prolazak ciklonalnog centra preko središnje Hrvatske lijepo se mogao uočiti na animaciji radarske snimke oborina. Snijeg je jutros padao u velikom dijelu Zagorja, Međimurja i pograničnog područja sa Slovenijom sve do najnižih predjela.

Prolazak ciklonalnog centra preko središnje Hrvatske. Radarska animacija / DHMZ
slika
 Snijeg je jutros padao i u Varaždinu. Foto: Ivan Levanić

Premještanjem ciklone i frontalnog sustava dalje na (sjevero)istok, nastupila je stabilizacija vremena, a u velikom dijelu zemlje i prolazno razvedravanje. Ipak, već noćas novi ciklonalni centar sa zapada djelovat će na vrijeme na našem području, pa nam stižu nove oborine, na Jadranu i jako jugo.

Jutrošnja sinoptička situacija Crometeo WRF Arw
slika
Štete od pijavice u Malom Lošinju. Foto: Vilson BerishaNeverin i udar munje jutros u Splitu. Video: Frane Bačić

Jutrošnji snijeg u Tnovcu. Foto: Tihomir Županić
slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić