Monday, Aug. 2, 2021

Ciklona Aleksandar: Promjenjiv utorak

Autor:

|

28.04.2015

|

Kategorije:

Ciklona Aleksandar: Promjenjiv utorak

Posljednji utorak u travnju protekao je u znaku promjenjivog  vremena. Preko naših se krajeva premještao frontalni poremećaj vezan uz sredozemnu ciklonu koju smo nazvali Aleksandar. Već je u noći od ponedjeljka na utorak mjestimice na Jadranu bilo obilnijih oborina. Od jutarnjih podataka DHMZ-a o količini kiše (do 8 sati) izdvajamo čak 55 litara kiše koja je pala u Božavi, zatim 35 litara u Karlobagu te 21.5 litra kiše u Zadru.

U jutarnjim satima je dijelove splitskog područja zahvatio jači grmljavinski pljusak koji je donio obilnije oborine.   Proljetni neverin bio je najizraženiji od 7:30 do 8:30 u okolici Kaštelanskog zaljeva. Meteorološka postaja u Kaštel Gomilici u nešto više od sat vremena primili je 30 litara oborine po kvadratnom metru, a slično je bilo i na zapadu Splita, gdje je palo preko 25 litara. Zanimljivo je da su kvartovi na istoku Splita primili višestruko manje oborina nego na zapadu, a isto vrijedi i za naselja istočnije od Splita.

Tijekom dana je u većini krajeva palo barem malo kiše, a nisu izostali ni grmljavinski pljuskovi kojih je bilo i u unutrašnjosti i na moru.  Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) najviše kiše je palo u Splitu  33 litre po kvadratnom metru. Još neke količine su: Bilogora 27, Zadar 23, Parg 19, Ćilipi 17, Rijeka, Sisak i Zavižan 14, Rab 13…Od podataka sa mreže pljusak.com izdvajamo nekoliko mjesta na kojima je danas palo više od 30 litara kiše: Sveti Đurađ (kraj Virovitice) i Starigrad Paklenica 37 mm,  Saborsko 35, Korčula 34,  Kaštel  Gomilica 31 mm.

Bilo je i mjesta bez kiše, posebno na istoku Slavonije, gdje je uz najviše sunčanih razdoblja bilo i najtoplije.  U Osijeku (Klisa) je tako izmjerena najviša temperatura od 24°C, kao i u Gradištu.  Uz više gorje unutrašnjost Istre i riječko područje su bili najsvježiji. U Pazinu je izmjerena  najviša temperatura od 14°C, a na velebitskom Zavižanu tek 6°C.

Između Viljeva i Donjeg Miholjca – foto: Luka Balković

slika

Kišno popodne u Zagrebu – foto: Vesna Holjevac

slika

slika

Koprivnica – foto: Mirko Hanžeković

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned