Saturday, Jul. 11, 2020

Ciklona Antonela: Burna meteorološka srijeda

Autor:

|

23.10.2014

|

Kategorije:

Ciklona Antonela: Burna meteorološka srijeda

Iza nas je vrlo dinamičan i buran meteorološki dan. U posljednjim  satima  utorka 21. listopada temperature su se u cijeloj zemlji još bile vrlo visoke i kretale su se od 15 do 20°C.  U prvim satima srijede sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran zahvatila je  hladna fronta. Do jutra se proširila na veći dio unutrašnjosti  i sjevernog  Jadrana. Mnoge je krajeve zahvatilo olujno nevrijeme s udarima vjetra i preko 100 km/h. Brzo je došlo  do prodora osjetno hladnijeg zraka pa je do jutra  snijeg zabijelio Gorski kotar,  Medvednicu, Ivančicu i sjeverni Velebit.  U 8 sati je na Zavižanu izmjereno 5 cm snijega, u Pargu 4 cm, a u Delnicama 2 cm. U nastavku dana je sa širenjem fronte prema jugu snijeg padao i u Lici te na planinama uz obalu Dalmacije.

Već su jutarnji podaci o količini oborine bili impresivni, a glavnina oborine je i pala do jutra. Do 8 sati je po podacima DHMZ-a, najviše oborine palo u Crnom Lugu Risnjak, čak 125 mm.  Još neki podaci do 8 sati: Kukuljanovo 66, Delnice 62, Krapina 59, Bednja 57, Koprivnica 56, Križevci 54,  Karlovac 52,  Parg Čabar 52, Rijeka 51, Bakar 50, Zagreb aerodrom 49, Varaždin 47, Zagreb Grič 45, Sljeme 45, Bjelovar 44, Bilogora 41, Zagreb 40.

Nakon 8 sati je u spomenutim mjestima palo još malo oborine. Tako po podacima od 20 sati Krapina bilježi 65 mm oborine u zadnja 24 sata, Karlovac 64, Križevci 60, Zagreb aerodrom 57, Puntijarka 54 mm.  Najmanje je oborina palo u Istri i na jugu Jadrana, od 2 do 10 mm.

Obilne su oborine uzrokovale poplave u mnogim krajevima.  U Koprivnici se izlio potok Koprivnica i poplavio stotinjak kuća. HRT javlja da je u dvorištima i prizemljima kuća 30 do 40 cm vode.   I u drugim dijelovima Koprivničko-križevačke županije zbog velike količine oborina od jutros je bilo zatvoreno mnogo prometnica.

Zagrebačka javna vatrogasna postrojba odradila je više od 150 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode. Zbog obilnih oborina na zagrebačkom području došlo je do aktivacije nekoliko klizišta. Na travnjaku na križanju Selske ceste i Zagrebačke avenije otvorila se rupa površine oko dva četvorna metra i dubine oko pet metara

Iz osječkog centra 112 izvijestili su kako je olujni nalet vjetra udarao i do 112 kilometara na sat, a Osječane i ostale stanovnike županije probudio je negdje iza 5 sati ujutro. Polomio je grane drveća, odnio nekoliko krovova kuća te potrgao električne stupove zbog čega u pojedinim dijelovima Osijeka i drugih mjesta nije bilo struje.

Na varaždinskom su području bile  zatvorene pojedine ceste, a poplavljeni su i neki stambeni prostori. Poplavljena je Osnovna škola u Brezničkom Humu i stambeni prostori u Ivancu, Varaždinu i Strmcu Remetinečkom. Vatrogasci su imali tehničke intervencije u Ivancu, Gornjem Knegincu, Brezničkom Humu i Tuhovcu, uklanjali su grane s ceste u Beretincu te obranu od poplave u Novom Marofu.

U prijepodnevnim satima fronta je napredovala prema Dalmaciji donoseći nagli pad temperature zraka uz jaku i olujnu tramontanu i buru, a  bilo je i orkanskih udara. Tijekom dana su pojedine dionice autoceste podno Velebita bile zatvorene za promet. Udari bure su na Paškom kostu dosezali 150 km/h, na mostu Krk 130 km/h,a u Splitu 108 km/h. Olujna bura srušila je konstrukciju balona na vanjskom bazenu Sportskog centra bazeni Poljud.

Na meteorološkoj postaji u Senju rano ujutro temperatura je u samo sat vremena pala čak za 15°C. U 6:21 je izmjereno 22°C, a u 7:21 7°C.  U Zadru je nakon 21°C u 7  sati ujutro, dva sata kasnije temperatura pala na 11°C. U Šibeniku se od 8 do 10 sati temperatura spustila sa 19°C na samo 8°C.  Nakon toplih 16°C u 6 sati ujutro, u 10 sati je u Gospiću padao gusti snijeg na temperaturi od 1°C.  Sredinom poslijepodneva su posvuda u unutrašnjosti temperature bile jednoznamenkaste i kretale su se od 5 do 8 ili 9°C.  Na Zavižanu se tijekom cijelog dana temperatura zadržavala ispod 0°C

Fronta je brzo napredovala prema istoku i jugu pa se razvedravanje koje je već ujutro nastupilo na sjevernu Jadrana brzo širilo na unutrašnjost i prema jugu Jadrana.  Zimski uvjeti u Gorskom kotaru su ukinuti već prijepodne.

Ipak,  ciklona Antonela (na meteorološkim kartama Instituta za meteorologiju iz Berlina   označena kao  bivši uragan ex-Gonzalo) će se i slijedeća dva dana zadržavati nad jugoistokom Europe te će nad našim krajevima i dalje podržavati kruženje vlažnog i hladnog zraka uz nove oborine.

U nastavku donosimo izbor materijala objavljenog tijekom dana  tijekom praćenja ove burne promjene vremena.

Pad temperature zraka na meteorološkoj postaji u Senju: u od sat vremena temperatura pala za 15°C: U 6:21 je izmjereno 22°C, a u 7:21 7°C

Prijelaz fronte preko Zadra – foto: Marin Pitton

Poplava u Brezničkom Humu. 22.10.2014. Foto: Elektronički Varaždin | eVarazdin.hr

Fotografija: Poplava u Brezničkom Humu. 22.10.2014. Foto: Elektronički Varaždin | eVarazdin.hr

Snijeg u Bosanskom Petrovcu, 22.10.2014. Foto: Armin / Crometeo forum

Fotografija: Snijeg u Bosanskom Petrovcu, 22.10.2014. Foto: Armin / Crometeo forum

Snijeg na Sljemenu. 22.10.2014. Foto: Igor Žiljak

Koprivnica pod vodom. 22.10.2014. Foto: Neven Ko

Snijeg je zabijelio i zaleđe Novog Vinodolskog. Foto: Goran Gajić Photography

Snijeg je zabijelio Lokvarsko jezero u Gorskom kotaru, 22.10.2014. Foto: Tea Cimaš / CROPIX

Ovo su neki od najjačih udara vjetra u Hrvatskoj tijekom srijede do 18 sati:

Pogled na bijelu Kamešnicu iz Splita! 22.10.2014. Foto: Nebbia / Crometeo forum www.crometeo.net

Kraj dana u Makarskoj – foto: Toni Katić

slika

slika

Oborine do 20 sati (DHMZ)

slika

Sinoptička situacija za četvrtak 23.10.2014. u 12.00 UTC (Institut za meteorologiju Berlin)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned