Friday, Jul. 10, 2020

Ciklona Benjamin: Snijeg i u unutrašnjosti Istre

Autor:

|

12.02.2018

|

Kategorije:

Ciklona Benjamin: Snijeg i u unutrašnjosti Istre

Nakon što je posljednji ovogodišnji karnevalski vikend prošao uz povoljne meteorološke prilike, prvi dan novog tjedna donio je još jednu promjenu vremena. Nož od nedjelje na ponedjeljak je još u većini krajeva bila vedra pa su u čitavoj unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana minimalne jutarnje temperature bile negativne.

Najhladnije je, po  podacima DHMZ-a jutros bilo u Lici. U  Gospiću s minimalnom temperaturom od -10.8°C, a i u Otočcu se minimalna temperatura spustila do -11°C. Time je u Gospiću zabilježen tzv. „ledeni dan“, tj. dan u kojemu minimalna temperatura padne ispod -10°C. Prosječna klimatološka zima donese Gospiću 18 takvih dana, a  aktualna zima ih je dosad donijela samo četiri. Zadnji puta je niža temperatura u Gospiću  izmjerena prije dva mjeseca. 11. prosinca 2017 izmjereno je -12.5°C, a dan ranije -13.5°C.  Još je samo jednom u aktualnoj zimi temperatura u Gospiću pala ispod -10°C. Bilo je to 5. veljače 2018. kada je izmjereno -10.5°C.

Na Zavižanu je jutros izmjereno -9°C, a u Pargu -7.5°C. U nizinama unutrašnjosti minimalne temperature su se kretale od -1 do -6°C, a na Jadranu od -1°C ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana (Omišalj) do 8°C na jugu (Dubrovnik).

Od podataka s mreže pljusak.com izdvajamo negativne dvoznamenkaste minimalne temperature:  -Krasno -13.8°C, Jelvica -13.5°C, Platak  -12.7°C, Brinje  -12.4°C, Bjelolasica-Zrnići -11.9°C,  Stajnica -11.1°C…

U zapadnim  krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana naoblačilo se već u prvim jutarnjim satima, kada su počele i prve oborine, uglavnom snijeg. Snijega je ujutro i prijepodne bilo i u unutrašnjosti Istre i dijelu riječkog zaleđa. Snijeg se u unutrašnjosti Istre intenzivirao i kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Po podacima DHMZ-a (na postajama na kojima se mjerenje visine snijega vrši i  u 19 sati) najviše novog snijega danas je palo na Puntijarki, 25 cm. Njegova visina večeras iznosi 64 cm (ujutro u 7 sati je bilo izmjereno 46 cm).  U Krapini je u 19 sati izmjereno 18 cm snijega, u Križevcima 13 cm (12 cm novog), Varaždinu 18 cm (9 cm novog). U Pazinu je u 19 sati izmjereno 7 cm snijega. Zagreb se zabijelio s 3 cm (Maksimir) odnosno 2 cm (Grič). Najviše snijega večeras ima na velebitskom Zavižanu. Izmjereno je 192 cm, ali se tijekom dana visina snijega povećala samo za 2 cm.

Najviše dnevne temperature su se na Jadranu kretale od 5°C na sjeveru (Rijeka) do 12°C na jugu (Komiža). U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od 1°C u zapadnim krajevima do 5°C na istoku.

Pregrada (Hrvatsko Zagorje) – foto: Ivan/Crometeo forum

Kastav, foto: Maky/Crometeo forum

Martinski (okolica Labina) – foto:  Gabriela Dundara

Lepoglava – foto: Marko Možar

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned