Tuesday, Jul. 14, 2020

Ciklona Bruno

Autor:

|

28.06.2017

|

Kategorije:

Ciklona Bruno

Vrućina, jako jugo, lokalna nevremena obilježila su posljednju srijedu u mjesecu lipnju.  Frontalni poremećaj, u sklopu prostrane europske ciklone se približavao našim krajevima, a ispred njega je u jugozapadnoj struji pritjecao vlažan i nestabilan zrak.

Nakon suhog i djelomice sunčanog prijepodneva, u prvim poslijepodnevnim satima središnje i zapadne krajeve unutrašnjosti zahvatile su prve pred frontalne nestabilnosti.  Lokalno je došlo o razvoja superćelija uz grmljavinska nevremena praćena tučom i olujnim vjetrom. Na području Sunje olujni vjetar je čupao stabla. Tuče je bilo na području Velike Gorice.

Kratkotrajno nevrijeme koje je danas popodne zahvatilo Zagreb srušilo je veliko stablo u Škrlcevoj ulici koje se srušilo na obližnju kuću. Policija je na neko vrijeme zatvorila ulicu za promet dok vatrogasna ekipa nije raščistila cestu i sasjekla stablo u komade, javlja index.hr.

U kasnim poslijepodnevima i večernjim satima jači grmljavinski pljuskovi su zahvatili i veći dio Istre i Kvarnera.  Do 23 sata je već pala mjestimice i obilnija kiša. Neke količine kiše sa mreže automatskih postaja pljusak.com: Umag 42 mm, Cres 39 mm, Buzet 34,Marčelji 33, Višnjan 31, Sveta Marina 31…

U gotovo cijeloj zemlji su najviše dnevne temperature prešle vrućih 30°C. Samo je ponegdje na Jadranu najviša dnevna temperatura dosegnula 28 ili 29°C. Najtoplije je bilo na istoku Slavonije s temperaturama i do 34°C.

Nakon dužeg vremena na Jadranu je zabilježeno i plavljenje obale.

U srijedu poslijepodne u starogradskoj uvali na otoku Hvaru zabilježena je šćiga, odnosno oscilacija razine mora u kratkom vremenu. U razdoblju od 18 do 19 sati more je nekoliko puta plavilo rivu i niže predjele obale u Starom Gradu i isto se toliko puta povlačilo. More je po sredini uvale bilo oko 15 centimetara iznad rive.

Pojava se u novijoj literaturi također naziva meteo tsunami. Zanimljivo, upravo je danas splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo u Starom Gradu postavio novi mareograf koji je zabilježio ove promjene razine mora. Za postavljanje mareogarfa na trajektnom pristaništu u Starome Gradu Institut je ishodio prethodnu suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave sugurnosti plovidbe, Lučke kapetanije Split. Instrument će uvelike doprinijeti u daljnjem istraživanju pojave šćiga na ovom područje.

Prema podacima Crometeo automatske meteorološke postaje u Starom Gradu, u spomenutom razdoblju zabilježene su manje oscilacije u tlaku zraka, ali i jačanje vjetra južnih smjerova. Zbog približavanja ciklone sa zapada tlak zraka je u stalnom padu i u 19 sati iznosio je 1006 hPa. Prolazak oslabljenog sustava konvektivne naoblake u kasnim popodnevnim satima mogao je uzrokovati mikrooscijalcije tlaka zraka. Više na dalmacijadanas.hr

 

Sunja, 28.6.2017. – foto: Josip Hren

slika

slika

Donji Miholjac, 28.6.2017. – foto: Luka Balković

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Hvar – 28.6.2017. – foto: Ivan Mikota

Fotografija Ivana Mlikote.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned