Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Danijela: Zatopljenje, jugo, obilna kiša

Autor:

|

15.10.2016

|

Kategorije:

Ciklona Danijela: Zatopljenje, jugo, obilna kiša

Nova sredozemna ciklona (Danijela) sasvim je otpuhala hladnoću i  svježinu koja je obilježila prvu polovicu listopada.  Ispred ciklone i fronte već je u petak počelo pritjecanje osjetno toplijeg zraka. Najviše dnevne temperature su u cijeloj zemlji bile dvoznamenkaste. U najvišem gorju je izmjereno do 10 do 12°C, u nizinama unutrašnjosti od 15 do 20°C, a na Jadranu od 20°C na sjeveru do 24.4°C u Makarskoj.  Zatopljenje je praćeno i južninom uz jako i olujno jugo na Jadranu.

Snijeg koji je zabijelio najviše  planine brzo se otopio. Od zavižanskih 20  cm snijega, koliko je bilo izmjereno u srijedu 12. listopada ujutro, u petak je bilo ostalo još 6 cm, a do večeri se sve otopilo. Maksimalna dnevna temperatura u petak je na Zavižanu porasla do 12.4°C. Podsjetimo da se prije 4 dana minimalna temperatura spustila do -4.9°C, a zabilježena su i dva uzastopna studena dana (11. i 12. listopada) u kojima ni najviša dnevna temperatura nije porasla iznad 0°C.

U noći od subote na nedjelju preko sjevernog Jadrana i gorskih krajeva uz Jadran je prošao i prvi izraženiji oborinski val. Tako da su do jutra već izmjerene i veće količine kiše. Po podacima DHMZ-a do 8 sati najviše je palo u Poreču, čak 39.7 litara. Još neke veće količine kiše su: Zavižan 26.1, Pula aerodrom 25.8, Rab 24.7, Pazin 23.7, Mali Lošinj 22.9, Krk 20… Sredinom prijepodneva nove izraženije oborine  su zahvatile Istru i Kvarner, te se šire dalje prema Dalmaciji.  Podaci sa mreže pljusak.com  pokazuju da je na sjeveru Jadrana do sredine dala pala velika količina kiše. Najviše je palo na istočnoj obali Istre: Brseč 89 mm, Sveta Marina 64,mm. Obilna kiša pala je i na širem riječkom području. Mnoge postaje mjere više od 40 litara kiše, a najviše zasad Hreljin sa 59 litara.

Jako jugo i u subotu stvara probleme u pomorskom prometu. Na riječkom, šibenskom i splitskom okružju su u prekidu neke  trajektne linije (Lopar-Valbiska, Šibenik-Kaprije-Žirje) i brojne katamaranske linije.

Naslovna slika:  Satelitska snimka naoblake od 12:30 sati (sat 24.com)

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned