Friday, Jul. 3, 2020

Ciklona David donosi jako grmljavinsko nevrijeme dijelovima Jadrana, od srijede sunčanije i hladnije

Autor:

|

17.11.2014

|

Kategorije:

Ciklona David donosi jako grmljavinsko nevrijeme dijelovima Jadrana, od srijede sunčanije i hladnije

Naslovna fotogafija: Matko Suton (Neverin iznad doline Neretve, 16.11.2014.)

Aktualna ciklona donosi vrlo nestabilno vrijeme dijelovima zemlje, uglavnom području Jadrana. Nakon sušnog listopada na dijelu obale, aktualna ciklona doprinijet će tome da ovogodišnji studeni dosegne granice oborinskog prosjeka, ili ga već ovih dana ponegdje učini kišnijom od normale. Pri tome će se utjecaj ciklone u unutrašnjosti zemlje osjećati znanto slabije nego na Jadranu. Ciklona David će od srijede slabiti i pomicati se prema Grčkoj, a sve će više jačati utjecaj istočnoeuropske anticiklone. Između spomenuta dva sustava, u drugom dijelu tjedna počet će nam pritjecati hladniji kontinentalni zrak pa će drugi dio tjedna obilježiti temperature zraka znatno bliže prosjeku za ovaj dio godine.

Pravog zahlađenje ovoga tjedna još nema na vidiku, no kako je primjerenu nazivu mjeseca u kojem se nalazimo, u drugom dijelu tjedna ponovno će se vratiti jutarnji mraz u neke dijelove zemlje, prvenstveno Liku i Gorski kotar. Pozornost valja obratiti i na prognostičke materijale za sljedeći tjedan u kojem su mogući razni vremenski scenariji, pa i oni ranozimski. No, o tome ćemo detaljnije pisati na našem portalu za nekoliko dana, kada situacija na prognostičkim kartama bude jasnije nego sada.

Očekivana sinoptička situacija nad Europom početkom utorka (MetOffice)

Očekivane minimalne temperature zraka u nedjelju ujutro (GFS / MeteoAdriatic)

Jadran

U ponedjeljak će biti vrlo promjenjivo. Još u noći u Dalmaciji će biti kiše, ponegdje i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a ne isključuje se mogućnost jačeg nevremena s tučom. Danju će biti i daljih sunčanih razdoblja. Poslijepodne i osobito navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, u noći na utorak širit će se na veći dio obale kada je moguće novo izraženije grmljavinsko nevrijeme. U noći i dijelu jutra u većini predjela će puhati jugozapadnjak, danju će okrenuto na umjereno jugo koje će u drugom dijelu dana naglo jačati, pa će na moru biti jako, ponegdje i olujno. Navečer će jugo na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana postupno okretati na umjeren do jak lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature u većini predjela od 16 do 21°C.

Vrlo promjenjivo vrijeme nastavit će se tijekom utorka. Izmjenjivat će se oblačna i sunčana razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Najobilnijih pljuskova bit će u Dalmaciji u prvom dijelu dana. Lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme i više od 30 litara oborine po kvadratnom metru. Veći dio dana puhat će umjeren, ponegdje na moru i pojačan lebić i oštro, navečer ponegdje i pulenat. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature u većini predjela od 14 do 19°C.

U srijedu će nastupiti postupna stabilizacija vremena. Još su u Dalmaciji u prvom dijelu dana mogući kiša, pljuskovi i grmljavina, a razvedravanje će se sa sjevernog Jadrana popodne širiti na Dalmaciju. Slab do umjeren pulenat i sjeverozapadnjak navečer će okrenuti na slabu do umjerenu buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C, ponegdje u Zagori i malo niže.

Četvrtak će biti uvod u potpuno stabilnu drugu polovicu tjedna. Prevladavat će vedro cijeloga dana. Puhat će slaba do umjerena, ponegdje i pojačana bura i tramontana. Bit će još malo hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C, ponegdje u Zagori i malo niže.

Pretežno vedro bit će tijekom petka. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

Vedro ili pretežno sunčano bit će tijekom subote. Puhat će slaba, rijetko gdje umjerena bura i tramontana, u Dalmaciji popodne prolazno slab vjetar zapadnih smjerova. Temperature zraka neće se mijenjati u odnosu na petak ili će biti stupanj više.

Pretežno sunčano bit će i tijekom nedjelje, navečer je na sjevernom Jadranu moguća promjenjiva naoblaka. Puhat će slaba do umjerena bura, danju u Dalmaciji i slab jugozapadnjak i zapadnjak. Navečer će bura biti u jačanju, osobito podno Velebita gdje će biti jaka s olujnim udarima. Najviše dnevne temperature zraka od 12 do 17°C.

Unutrašnjost zemlje

U ponedjeljak ujutro promjenjivo uz mjestimičnu kišu koja će se premještati sa zapada na istok.  Tijekom dana u većini krajeva prestanak kiše i djelomično razvedravanje pa će sredinom dana biti sunčanih razdoblja. U Gorskom kotaru većinom oblačno, povremeno s kišom, a u noći na utorak posvuda novi kišni val s kojim će u gorju biti obilne kiše. Temperatura zraka i dalje iznad prosjeka – ujutro od 5 do 10°C, a danju 11 do 16°C.

Slično će biti i tijekom utorka. Dosta oblaka, povremeno je moguća kiša, osobito u noći na utorak i ujutro. Prijepodne na sjeverozapadu prestanak oborina i djelomično razvedravanje, a do podneva će još kiše biti u Slavoniji nakon čega se i tamo očekuje razvedravanje. U Gorskom kotaru i Lici je moguća obilna kiša. Novi val kiše ponovno u noći na srijedu. I dalje južno, toplo i prilično nezdravo i vlažno vrijeme koje neće odgovarati ni zdravim ljudima, a kamoli meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na ponedjeljak, popodne blizu 15°C.

Stabilniju vremensku situaciju očekujemo sredinom i u drugoj polovici tjedna. U srijedu u noći i ujutro česta kiša koja u Gorskom kotaru i Lici može biti obilna, a najmanje će je biti na istoku. Tijekom dana posvuda brz prestanak kiše i djelomično razvedravanje pa će biti sunčanih razdoblja. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10°C, a dnevna od 9 do 14°C.

U drugoj polovici tjedna suho i stabilno. Jutra će biti hladnija pa u drugoj polovici tjedna nije isključen slab mraz i magla, osobito u danima vikenda. Danju će biti sunčanih razdoblja osim u slučaju dugotrajne magle ili niske naoblake. Čini se da bi sredinom tjedna dnevna temperatura sa sunčanim razdobljima još uvijek bila oko 10°C, ali onda prema kraju tjedna i popodneva će biti postupno hladnije, osobito u nedostatku sunca. Jutarnje bi mogle biti od -4 do 2°C,  a najviše dnevna od 2 do 8°C.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić