Wednesday, Jun. 3, 2020

Ciklona Dominika obilježila prve dane kalendarskog ljeta

Autor:

|

24.06.2015

|

Kategorije:

Ciklona Dominika obilježila prve dane kalendarskog ljeta

Početak ovogodišnjeg kalendarskog ljeta pamtit ćemo po izraženoj promjeni vremena koju je tijekom utorka i srijede donijela fronta i plitka ciklona koju smo nazvali Dominika. U većem dijelu zemlje je palo barem malo kiše, a lokalno je bilo  obilnijih oborina.

Već su jutarnji podaci o količini kiše govorili da je o obilnoj kiši koja je tijekom utorka i u noći na srijedu pala na dijelu sjevernog Jadrana te u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Po podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro)  najviše kiše je palo u Pargu Čabar, 79.5 mm. Slijedili su (postaje sa više od 30 mm): Crni Lug 69, Parg-Cabar 79.5, Crni Lug-Risnjak 65.0,  Delnice 55.0, Bednja 39.0, Ogulin 38.3, Slunj 38.0,  Karlovac 38.0,  Gospić 36.6, Sljeme 35.4, Karlobag 33.0,   Varaždin 32.7, Krk 32.0, Senj 31.7, Krapina 31.4, Kukuljanovo 31.0, Zagreb Grič 31.0.

Fronta se tijekom dana premještala  prema istoku i jugu zemlje. Već smo javljali o nevremenu koje je tijekom dana zahvatilo splitsko i makarsko područje. U Makarskoj je, po večerašnjim podacima DHMZ-a palo 35.2 mm kiše, a u Splitu (Marjan) 19.1 mm. U poslijepodnevnim je satima izraženije kišno nevrijeme zahvatilo i dubrovačko područje.  U kratkom vremenu je palo čak 45 mm kiše u gradu Dubrovniku, dok je aerodromu Ćilipi izmjereno 37 mm kiše.

I dok je lipanj u većini  krajeva  unutrašnjosti prosječno najkišovitiji mjesec, na Jadranu je uz ostala dva ljetna mjeseca jedan od prosječno najsušnijih. Tako u Dubrovniku u prosječnom lipnju padne  58.1  mm kiše, što ga, nakon srpnja, čini drugim najsušnijim mjesecom u godini. Do danas je palo tek 14.5 mm kiše, a s današnjih 45 mm je dostignut i premašen lipanjski prosjek.

Ipak u nekim mjestima  se i nakon posljednje fronte nastavlja sušni lipanj. Tako je u Zadru palo tek 4 mm kiše, ukupno dosad u lipnju samo 9 mm, što je tek 18% od prosječne lipanjske količine kiše.  Slično je i u Osijeku. Palo je 10 mm kiše, ukupno dosad u lipnju 16 mm, što čini 19% mjesečnog prosjeka za lipanj. U Osijeku je lipanj s prosječnih 82.8 mm najkišovitiji mjesec u godini.

S prolaskom ciklone i fronte u unutrašnjosti je, osobito na istoku Slavonije osjetno zahladilo. U Gradištu je maksimalna dnevna temperatura iznosila tek 16.4°C. U utorak je pak Gradište s gotovo vrućih 30°C (maksimalna temperatura je iznosilo 29.5°C) bilo najtoplije mjesto u zemlji.  U nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature  dosezale najviših 20°C.  Zapadne  krajeve unutrašnjosti je zahlađenje zahvatilo još u utorak, pa su se danas uglavnom zadržale slične temperature zraka ili za par stupnjeva niže.

U najvišem je gorju bilo osjetno hladnije. Tako je na Zavižanu izmjerena najviša dnevna temperatura od tek 6°C.  Današnja srednja dnevna temperatura na Zavižanu iznosi 3°C, kao da je zadnja dekada listopada, a ne lipnja. U ovo doba godine je prosječna srednja dnevna temperatura na Zavižanu oko 11°C.

Na Jadranu su najviše dnevne temperature danas imale vrijednosti od 21°C u Splitu do 25°C u Zadru. Bura je na Jadranu snizila temperature mora.  Danas poslijepodne su izmjerene vrijednosti od samo 19°C u Malinskoj do 22°C u Hvaru, Splitu, Mljetu i Komiži.

 Prelazak hladne fronte preko Dubrovnika kroz nekoliko fotografija. Frontu je obilježio jak pljuak, maksimalnog intenziteta padanja 182 mm/h, a ukupno je palo 33 litre kiše po metru kvadratnom (Gruž).
Foto: Daniel Pavlinović / Flare Studio

Prolazak hladne fronte preko Dubrovačkoga područja
Video: Boris Bašić

Pljuskovi u okolici Koprivnice – foto: M. Hanžeković

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned