Friday, May. 29, 2020

Ciklona donijela obilne oborine

Autor:

|

28.04.2017

|

Kategorije:

Ciklona donijela obilne oborine

Ciklona koja se u srijedu formirala nad Genovskim zaljevom donijela je u protekla dva dana obilnije oborine u našoj zemlji, te u krajevima zapadnije od nas. U našoj zemlji je tijekom četvrtka najviše kiše palo u Gorskom kotaru i na širem riječkom području. Po podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro) u Crnom Lugu je izmjereno čak 126 litara kiše na kvadratni metar. Ukupno je u zadnja tri dana (do petka u 8 sati) palo 150 litara kiše.  Još neke veće količine kiše izmjerene do 8 sati u petak ujutro su bile: Delnice 68, Kukuljanovo 51, Rijeka 42, Parg Čabar 35, Bakar 34… I tijekom petka je bilo obilnijih oborina, prijepodne u zapadnim krajevima i na sjeveru Jadrana, a poslijepodne i navečer i u Slavoniji te Dalmaciji.   Neke veće količine izmjerene u zadnja 24 sata  do 20 sati u petak su:  Zavižan 62, Parg 52, Rijeka 50, Pazin 38, Senj 32, Gospić 29, Krapina 28, Rab 27, Ogulin 26…

S premještanjem fronte i ciklone na jugoistok počelo je i pritjecanje hladnijeg zraka u zapadne krajeve pa su tijekom dana zabilježene velike temperaturne razlike. Tako je u 12 sati u Krapini i Varaždinu izmjereno samo 8°C, a u Daruvaru je u isto vrijeme bilo 23°C. Najviša dnevna temperatura u Varaždinu je danas iznosila 9.8°C.  U Slavoniji su i danas najviše dnevne temperature dosegnule gotovo 25°C (Gradište 24.7°C).  I u Dalmaciji su danas najviše dnevne temperature ponegdje dosegnule 20 ili 21°C.

Na Zavižanu se sredinom poslijepodneva temperatura spustila na 0°C, a padala je i susnježica i snijeg. Ipak, snježni se pokrivač nije stvorio.

Dan je, osobito u Dalmaciji bio vrlo vjetrovit, uz jako i olujno jugo koje puše već četvrti dan. Tijekom dana u Hvaru je izmjeren udar vjetra od olujnih 97 km/h. U Šibeniku su udari iznosili do 86 km/h, a u Splitu i Makarskoj do 79 km/h. Prema večeri na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, jugo je prestalo i okrenulo na jugozapadnjak i zapadnjak. U sjeverozapadnim kopnenim krajevima vjetar je okrenuo na sjeverne smjerove.

Spomenuta ciklona je proteklih dana donijela vrlo velike količine oborina i u alpskom području. U Sloveniji je vrlo obilna oborina pala na području Julijskih Alpi. Prema podacima slovenskog meteorološkog zavoda na Vogelu je u petak ujutro izmjerena 269 mm kiše u 24 sata. Ukupno je u 48 sati palo čak 495 mm kiše, a u zadnja 72 sata 551.3 mm.

Od početka tjedna se na Kredarici visina snježnog pokrivača povećala za metar i pol. Tijekom petka je napadalo još 20 cm snijega pa je u 20 sati izmjereno 315 cm snijega.

Naslovna slika: Biograd 28.4.2017. – foto: Vinko Pešić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned