Sunday, Jul. 12, 2020

Ciklona Faust: Nestabilna subota, završio prvi ovogodišnji val vrućina

Autor:

|

14.06.2014

|

Kategorije:

Ciklona Faust: Nestabilna subota, završio prvi ovogodišnji val vrućina

Nakon što su u unutrašnjosti još u petak najviše dnevne temperature pale ispod 30°C,  tijekom subote niti na Jadranu nisu izmjerene temperature iznad 30°C, tako da je lipanjski šestodnevni val vrućina završio.  (Barem) do početka kalendarskog (astronomskog) ljeta, slijedeće subote u 12:51 sat vrućine se neće ponoviti, a vjerojatno je da će protekli tjedan ostati i najtoplije razdoblje ovogodišnjeg lipnja.

Glavni utjecaj na vrijeme naime u posljednjem tjednu kalendarskog proljeća imati će plitka ciklona koju smo nazvali Faust. Ciklona će se slijedećih dana stacionirati te će, osobito u Dalmaciji podržavati nestabilno i promjenjivo vrijeme.

U subotu je sredinom poslijepodneva je najtoplije bilo na sjeveru Jadrana (Opatija 28°C) , dok je istovremeno u Splitu izmjereno tek 21°C.  U kopnenim se krajevima mjerilo do 21 do 24°C.

U ranim jutarnjim i prijepodnevnim satima sa iz Italije preko otvorenog mora sjevernog i srednjeg Jadrana premještao oblačni sustav. Najviše kiše i grmljavine je bilo na otvorenom moru, ali i uz obalu sjeverne i srednje Dalmacije.  Na sjeveru Jadrana je zapuhala bura koja se tijekom dana širila prema Dalmaciji.  HAK večeras javlja  da je zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana  prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i Ii skupina). Jak vjetar povremeno usporava promet i na autocesti A1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok i na autocesti A6 Rijeka- Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobića.

Kasno poslijepodne se jači olujni sustav razvio nad sjeverozapadnom Istrom. Sustav se kasnije premjestio nad more ispred sjeverozapadne obale Istre.  Promjenjivo oblačno bilo je i u unutrašnjosti. Mjestimice je palo i malo kiše.

Po podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata (do 20 sati) najviše je kiše palo u Komiži, 23 litre. Slijedi Hvar sa 18 litara, Križevci 12  te Split Resnik i Zavižan sa 12 litara.  Po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše je u subotu (do 21 sat) palo u Lovreću, 38 mm.

 

Dolazak nevere nad Lošinj u jutarnjim satima 14.6.2014. Foto: Sandro Puncet Photos.

Fotografija: Dolazak nevere nad Lošinj u jutarnjim satima 14.6.2014. Foto: Sandro Puncet Photos. 

Nevera s mora ujutro je stigla i do Zadra – foto: Marin Pitton

 slika

Split – foto: Rubikon/Crometeo forum

 slika

Radarski prikaz oborina od 16.10 do 17:40 pokazuje jače nevrijeme koje se razvilo nad sjeverozapadnim dijelom Istre (ARSO)

Duga nakon poslijepodnevnog pljuska i u Trnovcu Bartolovečkom. 14.6.2014. Foto: Tihomir Županić

 

Duga iznad Starog grada u Varaždinu. 14.6.2014. Foto: Foto D@Vu

 

Velika termalna eksplozija u Lici nije uznemirila Zadarskog barkajola. 13.6.2014. Foto: Aleksandar Gospić Photography

 

Zalazak u Splitu – foto: Krešimir

 slika

Kraj dana u Zagrebu – foto: Vesna Holjevac

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned