Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Goran: Snijeg “s mora” zabijelio dijelove Dalmacije i Istre (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

03.03.2016

|

Kategorije:

Ciklona Goran: Snijeg “s mora” zabijelio dijelove Dalmacije i Istre (FOTO, VIDEO)

Najavljen ciklona od jutra intenzivno djeluje na vrijeme na čitavom Jadranu. Nakon sunčane srijede, koja je označila samo kratkotrajan predah od oborina i oblaka, četvrtak je donio povratak na “staro”. Promjenu vremena donijela je snažna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Goran i koja se centrom jutros nalazila iznad sjeverne Italije. Sredinom dana centar se premjestio nad more sjevernog Jadrana i još će neko vrijeme donositi turbulentna atmosferska zbivanja.

Satalitska snimka naoblake sredinom dana (WetterOnline / Eumtesat)

Prema podacima Crometeo mreže automatskih meteo postaja, Pljusak.com, do 12 sati već su mjestimice pale obilnije oborine. Tako je na Susku palo 37 litara po kvadratnom metru, a slijede Vodnjan 34, Medulin 30, Rovinj i Silba 29, Dugi Otok 28, Pag 27, Povljana 25, Buzet 22, Stari Grad na Hvaru, Starigrad Paklenica, Novalja 22, Zadar 21, Poljane i Roč 20 itd.

Pojava munja do 12 sati (Blitzortung)

Hladna fronta donijela je osjetno zahlađenje u odnosu na srijedu, osobito Jadranu. Ponegdje su temperature zraka pale unutar 24 sata za više od 10 Celzijevih stupnjeva!

 Olujno jutarnje jugo

Ispred ciklone puhalo je jako jugo s olujnim udarima. U Šibeniku je najjači udar juga iznosio 83 km/h, Hvaru 72, Splitu i Zadru 65 km/h.

Zbog juga jutros je bilo poremećaja u prometu morem. Tako su u prekidu katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka

, Mali Lošinj-Rijeka, trajektna linija Šibenik – Zlarin – Kaprije – Žirje, te brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak i Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

U drugom dijelu dana jugo će prestati i na velikom dijelu Jadrana okrenuti na umjeren do jak lebić i pulenat, prema kraju dana i na tramontanu. Najjači udari vjetra dogodit će se na moru srednjeg Jadrana, gdje su mogući orkanski udari oko 120 km/h!

Snijeg s “mora”

Meteorološka zanimljivost dana je prelazak kiše u snijeg u unutrašnjosti Istre. Do 12 sati zabijelio se velik dio unutrašnjosti istarskog poluotoka, a u okolici Pazina palo je nekoliko centimetara snijega. Znatno obilniji snijeg pada na Učki i Ćićariji. Jak snijeg pada i u zaleđu Rijeke.

Kako je hladna fronta stigla s juga, prvo je zahladilo na otocima i uz obalu, a naknadno u zaobalju i kopnenom dijelu zemlje. Jutros se tako dogodila rijetka situacija da je, primjerice, Zadar bio hladniji od Like, ili Split od Sinja.

Hladna fronta u Dalmaciji prvo je zahvatila zadarsko područje. U samom Zadru s kišom je povremeno bilo snježnih pahulja, a snijeg je počeo padati u Ravnim kotarima, osobito na benkovačkom područje. Sredinom dana kiša je u Kninu prešla u gust snijeg.Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić