Friday, Jul. 3, 2020

Ciklona Gracija: Danas u dijelu zemlje moguće izražno nevrijeme s tučom

Autor:

|

25.06.2014

|

Kategorije:

Ciklona Gracija: Danas u dijelu zemlje moguće izražno nevrijeme s tučom

Stabilan početak tjedna prekinut je dolaskom frontalnog sustava sa sjeverozapada, dok će se plitka ciklona sa sjeverne Italije i Jadrana brzo premjestiti nad istok Balkanskog poluotoka. Promjena vremena neće dugo potrajati i vrijeme će se od četvrtka postupno stabilizirati, no ponegdje je danas moguće izraženo nevrijeme! Ciklona je to koju je Crometeo tim nazvao Gracija. Estofex je za zemlje Balkana za srijedu izdao najveći, treći stupanj upozorenja na nevrijeme koje se odnosi na veliku mogućnost pojavu značajne tuče, obilnih oborina, pa čak i pojavu tornada. Za područje Hrvatske Estofex je izdao nešto niži, drugi stupanj upozorenja, ali koji i dalje znači veliku vjerojatnost nevremena lokalnog karaktera.

JADRAN

Srijeda donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Više suha vremena i sunčanih razdoblja bit će ujutro. Kiša, pljuskovi i grmljavina u prvom dijelu dana uglavnom su mogući u zaobalju sjevernog Jadrana. U drugom dijelu dana posvuda nestabilnije uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno se ne isključuje mogućnost tuče i obilnih oborina u kratkom vremenu s kojima može pasti preko 30 litara oborine po kvadratnom metru, a na moru se u drugom dijelu dana ponegdje mogu javiti pijavice. Puhat će umjereno, ponegdje na moru i jako jugo, a od sredine dana u Dalmaciji lokalno može biti lebića. Navečer posvuda značajno slabljenje vjetra. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 22 u zaleđu Kvarnera do 29°C ponegdje u Dalmaciji.

U četvrtak će biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i u većini predjela suho. Slabih pljuskova s grmljavinom bit će ponegdje u zaobalju, uglavnom u Zagori. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, podno Velebita povremeno jaka bura. U Dalmaciji noću tiho ili uz slabu buru, danju slab jugozapadnjak i zapadnjak, poslijepodne i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature od 13°C ponegdje u zaleđu Istre do 20°C u južnoj Dalmaciji. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

U petak će biti pretežno sunčano i suho. Poslijepodne samo ponegdje u zaobalju postoji manja mogućnost slabog pljuska. Ujutro tiho ili slaba bura. Danju će okrenuto na zapadnjak i sjeverozapadnjak koji će na otvorenom moru Dalmacije poslijepodne biti pojačan. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

Sunčano, vrlo toplo, a ponegdje i vruće, bit će u dane vikenda. Dok će u subotu vjetar biti slab, u nedjelju će ponovno zapuhati jugo.

KOPNO

Srijeda nam donosi dosta naoblake i dosta svježine. Povremeno je moguća kiša ili pljuskovi s grmljavinom, a oborine ponegdje mogu biti i obilnije uz jače nevrijeme. Puhat će sjeverni vjetar i bit će prohladno za dio godine.

Za četvrtak možemo najaviti izmjenu sunca i oblaka. Ujutro svježe, uz vodene površine može biti i kratkotrajne magle. Ujutro je povremeno još moguća i slaba kiša. Danju malo toplije, a popodne ili navečer su mjestimice mogući kratkotrajni pljuskovi. Veća šansa za kišu je rano ujutro, a popodne je to ipak rijetka pojava. Može se reći da će u četvrtak ipak biti nešto bolje i ljepše nego u srijedu. Bit će i dva-tri stupnja toplije.

U petak djelomično sunčano i u većini krajeva suho. Bit će malo toplije, osobito danju kada najviše dnevne temperature mogu dosegnuti vrlo toplih 25°C.

2014062606 201406242109 3 stormforecast xml

b1

b2

z3 omega 700 18

z3 sig hail prob 18

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić