Monday, Jul. 13, 2020

Ciklona Hera: 102 litre kiše u Rijeci, snijeg u gorju

Autor:

|

11.11.2016

|

Kategorije:

Ciklona Hera: 102 litre kiše u Rijeci, snijeg u gorju

Nova sredozemna ciklona, nazvana Hera  obilježava početak središnje dekade mjeseca.  Jače grmljavinsko nevrijeme  je već u prvim satima petka zahvatilo dijelove otoka Krka.  Jaka tuča je zabijelila Njivice, a do sredine dana je izmjereno 62 litre kiše na kvadratni metar. Grmljavine je bilo i u dijelu Dalmacije, posebno oko Šibenika.  Prema sredini dana kiša je na sjeveru Jadrana pojačavala, a do kraja dana oborina se uz jačanje ciklone proširila na veći dio zemlje. U višem gorju je u rano poslijepodne kiša brzo okrenula na snijeg, a do večeri snijeg je počeo padati u Gorskom kotaru gdje na cestama vladaju zimski uvjeti.

Najviše  kiše je do večernjih sati palo na riječkom području. Na meteorološkoj postaji Kozala (DHMZ) tijekom dana (do 19 sati)  je palo 102 litre kiše, što je više od polovice mjesečnog prosjeka (181 litra) u samo 12 sati.   To je već treća izraženija kišna epizoda u Rijeci od početka mjeseca, tako da  je navedeni mjesečni prosjek već premašen za 56 litara. Dosad je u Rijeci u studenome palo već 237 litara kiše.  I meteorološke postaje sa mreže pljusak.com bilježe velike količine kiše na širem riječkom području. Neki podaci do 22 sata su:  Cernik  i Rijeka Rujevica 101, Krk Njivice 94, Rijeka Vežica 84, Marčelji 78, čavle 74…

Od ostalih podataka o oborini  danas (do 19 sati) izdvojimo i: Parg 45, Pazin 43.3, Šibenik 31, Krapina 22, Ogulin 20… Visine snijega u 19 sati: Zavižan 7 cm, Parg 4 cm i Sljeme 2 cm.

Pljusak sredinom dana u Labinu – video: Luka Milevoj

Tuča u Klimnu na otoku Krku

slika

Mećava na Platku (web kamera)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned