Saturday, Jul. 11, 2020

Ciklona Ines donijela zimu (FOTO)

Autor:

|

28.12.2014

|

Kategorije:

Ciklona Ines donijela zimu (FOTO)

Ciklona Ines je u veći dio zemlje donijela pravi zimski ugođaj.  Tijekom noći su se zabijelili kopneni krajevi, dijelovi sjevernog Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije.

Jutarnji podaci DHMZ-a o visini snježnog pokrivača govore da je najviše snijega u 7 sati izmjereno u Begovu Razdolju 32 cm. Slijede Sljeme sa 31 cm, Parg Čabar 30 cm, Crni Lug Risnjak 27 cm, Delnice 25mm. U nizinama unutrašnjosti je do 7 sati izmjereno od 2 cm na istoku Slavonije do 20 i više cm u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti (Zagreb Maksimir 20, Bjelovar 21, Bednja 22). Obilniji snijeg je pao i u dalmatinskoj Zagori. Tako je u Imotskom u 7 sati izmjereno 25 cm, a  je u Sinju palo 9 cm. Istovremeno na području Knina snijega nije bilo.  Snijeg je zabijelio i unutrašnjost Istre te Rijeku i osobito njeno zaleđe. U Pazinu je izmjereno 8 cm snijega,  a u Rijeci 2 cm snijega.  U Lici je do jutra palo do 10 cm snijega koliko je izmjereno u Otočcu.   Na Zavižanu je jutros izmjereno 14 cm snijega. Međutim prije dolaska ciklone u subotu ujutro je već bilo 8 cm snijega.

Snijeg je u mnogim krajevima nastavio padati i tijekom nedjeljnog prijepodneva pa će konačni snježni učinak ciklone biti veći.

Na većem dijelu obale je tijekom noći padala kiša koja je mjestimice bila i obilnija. Po podacima DHMZ-a (jutros do 7 sati) u nekoliko mjesta od sjevera do juga Jadrana je već palo više od 40 litara kiše: Pazin 47.7 mm (i kiša i otopljeni snijeg), Pula i Split aerodrom 45.6 mm, Dubrovnik Ćilipi 42.6 mm, Metković 42 mm.

U protekloj noći na Jadranu je puhalo jako i olujno jugo. S odmicanjem ciklone na jugoistok na sjeveru Jadrana je vjetar okrenuo na buru koja brzo jača i već ima i orkanske udare. Na jugu još puše jugo.  Od 11.47 sati zbog orkanskih udara bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Bakra do Senja. U unutrašnjosti jača sjeverni vjetar pa uz umjeren i jak snijeg stižu dojave o vijavici.

Počelo je i pritjecanje osjetno hladnijeg zraka. Jutarnji raspon minimalnih temperatura na DHMZ postajama je bio vrlo velik. Izmjereno je od -9°C na Zavižanu do +9°C na Palagruži.  U nizinama unutrašnjosti su se noćas i jutros minimalne temperature imale vrijednosti od -3 do 0°C, a na Jadranu od 0 do 8°C.  Sredinom nedjelje je raspon temperatura od -10°C na Zavižanu (što uz buru od 9 m/s daje osjet hladnoće od -20°C) do čak 12°C u Dubrovniku uz jugozapadni vjetar.

Ciklon Ines centrom je ušla nad Jadran (WeatherMaps, Sat24, Eumetsat)
slika

slika

Temperature zraka sredinom dana (Pljusak.com)
slika

Olujno jugo prebacivalo je zidine u Dubrovniku. Foto: Lokrumski vatrogasci
10838214 633804533408945 5636712388950661484 o

Remetinec-kod Novog Marofa – foto: mmalta/crometeo forum

slika

Bjelovar – foto: Lokado/crometo forum

slika

slika

slika

Zagreb – foto: Gordana Barać

slika

slika

 Veli Brgud(zaleđe Rijeke, 350mnv) – foto: Filip Radan

slika

Koprivnica – foto: Marko Posavec

slika

Črešnjevo – foto: Valentino Barila

slika

 Vrbovec – foto: Kristijan Spajić

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned