Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Ivan donosi promjenu s burom, ali za vikend ljepše i toplije

Autor:

|

21.03.2016

|

Kategorije:

Ciklona Ivan donosi promjenu s burom, ali za vikend ljepše i toplije

Fotografija: Marin Pitton

Za razliku od većeg dijela ožujka, kraj tjedna za nama donio je obilje sunca i dnevne topline. Proljeće je i kalendarski počelo tijekom jučerašnjeg dana. Stabilan niz nije dugo potrajao, pa su se već danas vratili kišni oblaci, kao posljedica približavanja nove ciklone koja se trenutno centrom nalazi nad zapadnim Sredozemljem. Ova će se ciklona sasvim približiti Jadranu tijekom srijede, kada se očekuje glavnina njenoga utjecaja na vrijeme u našim krajevima. Zapuhat će druga marčana bura koja će nagovijestiti stabilan kraj tjedna, pa će razdoblje od petka do kraja nedjelje biti sunčano, danju i ugodno toplo.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti umjereno do znatno oblačno. Povremeno će biti kiše, više u zaleđu sjeverne Dalmacije. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer na sjevernom Jadranu prestati, a na jugu Dalmacije pojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 17°C.

Utorak će u Dalmaciji biti umjereno do znatno oblačan. Ponegdje će pasti malo kiše, iako će se u mnogim predjelima zadržati suho. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Jugo će se najdulje zadržati na jugu Dalmacije, ali će navečer okretati na levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Srijeda će u većini predjela biti umjereno do znatno oblačna. Više sunčanih razdoblja i suha vremena na sjevernom Jadranu, a više kiše u Dalmaciji, gdje mjestimice može biti pljuskova s grmljavinom. U planinama će povremeno biti snijega, osobito iznad 1.200 metara nadmorske visine. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna, a podno Velebita će mjestimice biti orkanskih udara jačih od 160 km/h. Bit će hladnije s popodnevnim temperaturama od 7°C u zaleđu Rijeke do 16°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak donosi stabilizaciju vremena. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Malo kiše povremeno će još biti u južnoj Dalmaciji, gdje će se zadržati najpromjenjivije. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, koja u Dalmaciji i dalje može imati olujne udare. Jutro malo hladnije u odnosu na srijedu, a najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

U petak posvuda pretežno sunčano i suho. Puhat će slaba do umjerena tramontana koja ujutro u Dalmaciji još ponegdje može imati vrlo jake udare. Vjetar će do večeri posvuda gotovo prestati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Subota donosi pretežno sunčano vrijeme, na sjevernom Jadranu povremeno uz promjenjivu naoblaku, ali suho. Ujutro i navečer većinom slaba bura, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Jutro svježe, u kotlinama zaobalja moguć je slab mraz. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

U nedjelju (Uskrs) djelomično sunčano i suho, promjenjive naoblake bit će povremeno na sjevernom Jadranu. Noću tiho, a danju će zapuhati prvo slabo jugo, a navečer i umjereno koje na moru može imati jake udare. Jutro svježe, danju za oko 2 stupnja toplije u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak će se našem području približavati ciklona. To znači da će se postupno naoblačiti, a mjestimice će biti i kiše. Kiša je vjerojatnija u Gorskom kotaru, Lici, na Kordunu i Banovini te u Posavini. U sjevernim područjima bi veći dio dana trebalo ostati suho uz kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, a biometeorološka situacija će biti nepovoljna. Najviša dnevna temperatura još uvijek do 15 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

Pod izravnim utjecajem ciklone ćemo biti tijekom utorka i srijede. U većem dijelu zemlje očekujemo oblačno i hladnije vrijeme, povremeno s kišom. Najmanje kiše ili potpuno suho će ostati na krajnjem sjeveru, a tijekom dana može biti i kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren, mjestimice i pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će se zato činiti dosta hladnije i neugodno. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, a najviša dnevna samo malo viša i vjerojatno će biti između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

I u srijedu će biti puno oblaka, a povremeno je moguća kiša. U gorju može pasti i malo snijega. Treba napomenuti da je i dalje utjecaj ove ciklone najslabiji na sjeveru pa se tu i tamo može pojaviti i malo sunca. Ostat će vjetrovito uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova pa će i temperatura ostati relativno niska, od 3 do 10 Celzijevih stupnjeva. Najveću neugodnost će stvarati vjetar jer se uvijek čini još hladnije.

U četvrtak postupna stabilizacija. Oborine će prestati, a očekujemo i djelomično razvedravanje. Ostaje vjetrovito uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova pa će temperatura zraka i dalje biti relativno niska, danju od 6 do 11 Celzijevih stupnjeva.

U petak djelomično sunčano i većinom suho. Ujutro može biti kratkotrajne magle i slabog mraza, a tijekom dana imamo sunčana razdoblja. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, ali u slabljenju tijekom dana. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 2, a najviša dnevna od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike će nam biti povoljnije pa ne bi trebalo biti tegoba uzrokovanih vremenom. Ako imate neke biljke osjetljive na mraz, a možete ih zaštititi, učinite to da ne bi bilo štete.

U subotu suho i stabilno. Izmjenjivat će se oblaci s dužim sunčanim razdobljima, a oborine se ne očekuju. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar pa će dnevna temperatura još malo porasti. Jutarnja temperatura može biti oko nule pa je i dalje ponegdje moguć slab mraz, a najviša dnevna mogla bi se uz sunčana razdoblja popeti do 15 ili 16 Celzijevih stupnjeva. Nastavlja se i razdoblje povoljnih biometeoroloških prilika. U noći na nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena pa kazaljke na satu pomičemo jedan sat unaprijed.

 I u nedjelju, na Uskrs, čini se suho i većinom sunčano. Još će uvijek biti relativno friško, osobito u noći i ujutro, ali bez mraza. Danju će biti još toplije pa će temperatura poprimiti proljetna obilježja i mogla bi narasti do 18 Celzijevih stupnjeva. Eto, čini se da tijekom uskrsnih blagdana imamo razloga za zadovoljstvo i poticaj da više boravimo na otvorenom. Želimo Vam sretan Uskrs.

Neki prognostički izračuni daju mogućnost da u ponedjeljak uz malo više oblaka ponegdje bude kraćeg pljuska ili malo kiše, ali nisu još svi izračuni bili složni oko takvog razvoja događaja kad smo pisali ovu prognozu pa možda kiša izostane.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov