Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Ivan: Udari bure preko 170 km/h, impresivan nalet pustinjskog pijeska u Dalmaciji (FOTO)

Autor:

|

23.03.2016

|

Kategorije:

Ciklona Ivan: Udari bure preko 170 km/h, impresivan nalet pustinjskog pijeska u Dalmaciji (FOTO)

uboka sredozemna ciklona, koju je Crometeo tim nazvao Ivan, tijekom srijede naglašeno je djelovala na vrijeme u čitavoj zemlji. Ova ciklona još prije 2 dana centrom se nalazila nad područjem Alžira, u utorak se produbila nad Tirenskim morem, a danas joj je centar prelazio Apeninski poluotok te se premjestila nad južni Jadran. Snažna je ciklona sa svoje prednje strane povukla ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine podrijetlom sa sjevera Afrike. U dijelovima Dalmacije zbog toga je tijekom dana zabilježena rekordna koncentracija pijeska i prašine pustinjskog podrijetla posljednjih 30-ak godina. Koncentracija je osobito gusta bila u južnoj Dalmaciji i dolini Neretve, gdje je vidljivost povremeno padala na svega stotinjak metara. Cijelu današnju foto reportažu iz Dubrovnika možete pogledati ovdjeOve pojave bilo je i drugdje na Jadranu i njegovu zaleđu, ali je bila slabije izražena.

Impresivna satelitska snimka sredinom srijede otkriva goleme količine saharskog pijeska (NASA)

Posljednji put ovako visoka koncentracija pustinjskog pijeska, vjerojatno i veća, dogodila se 26. ožujka 1992. godine. Toga dana nebo je nad Dalmacijom bilo crvene boje, a PMC Split je smirivao građane da se ne radi o zabrinjavajućoj pojavi. Udari juga i oštrijade u Splitu dosezali su 140 km/h, a na Mljetu je prosjek vjetra dosegao 32 m/s.

Zbog razlike u tlaku zraka, na većem dijelu Jadrana danas je puhala umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a podno Velebita i s orkanskim udarima. Prema podacima DHMZ-a, do 19 sati u Zadru su zabilježeni udari bure od 90 km/h, Šibeniku 86 km/h, Splitu 76 km/h. U riječkoj zračnoj luci bura je imala udare do 126 km/h. Još jači vjetar puhao je na 2 poznata mosta; na Krčkom mostu bura je imala udare do 167 km/h, na Paškom do 170 km/h. U Prizni su udari vjetra dosezali 173 km/h. Poznati njemački meteorolog i lovac na oluje, Marko Kaschuba, danas je boravio u Hrvatskoj samo radi bure i ručnim je anemometrom izmjerio udare bude od 186 km/h u podvelebitskom primorju. Ipak, neslužbeno najjače udare bure zabilježili su članovi senjskih lovaca na oluje. Oni su ručnim anemometrom bilježili udare preko 190 km/h, a u nekoliko navrata anemometar im je pokazao “error”, što se događa isključivo kod udara vjetra iznad 200 km/h.

Bura će u noći na četvrtak dodatno pojačati. Još samo na jugu Dalmacije puhalo je jugo, no tijekom večernjih sati i tamo je okrenulo na buru.

Ciklona je uz sve spomenuto, tijekom srijede donijela izražene temperaturne razlike u zemlji. Srednja i južna Dalmacija imali su najviše dnevne temperature od 16 do visokih 20 Celzijevih stupnjeva. Drugdje na Jadranu bilo je svježijih 10 do 15°C, u zaobalju i stupanj-dva svježije. U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature bile su od 6 do 9°C, a u Lici i Gorskom kotaru od -1 do 5°C. Snijeg je padao u velikom dijelu Like i Gorskog kotara, a malo susnježice bilo je i u nekim nizinskim dijelovima unutrašnjosti. Krajem dana snježna granica počela se spuštati i na obalnim planinama. Osim na Učki i Veleibu, gdje je padao od jutra, snijeg je popodne padao na Biokovu, Dinari, Svilaji i Kamešnici, a potom i na Mosoru i to do svega 600 metara nadmorske visine. U ranu večer na Svetom Juri na Biokovu temperatura se spustila na zimskih -5 Celzijevih stupnjeva.

U planinama južne BiH bilo je i snijega koji je bio crvenkast od pustinjskog pijeska.

Prema podacima mreže Pljusak.com, do 19 sati najviše oborina palo je u Vidu kod Metkovića, 40 litara po kvadratnom metru. Slijede Brodsko Vinogorje 36, Brodarica 28, Trsteno 26, Susak 23, Dubrovnik- Gruž 22, Silba 21, Omiš, Porat i Stari Grad na Hvaru 20 itd.

Od četvrtka nas, udaljavanjem ciklone prema jugoistoku, očekuje stabilizacija vremena kao uvod u pretežno sunčan kraj tjedna.

Stari Grad, Hvar. Foto: Petar Botteri

Bura u Ražancu. Foto: Davor Strenja

Pijesak u Splitu. Foto: Bojan Ivošević

Snijeg na Blidinju i pustinjski pijesak u zraku. Foto: Ante Buljubašić 

Senjska bura. Foto: Nino Salkić


Jugo i pustinjska prašina u Dubrovniku. Foto: Tonči Plazibat / CROPIX


Orkanska bura u podvelebitskom primorju. Foto: Marko Kaschuba

Pustinjska atmosfera u Veloj Luci. Foto: Lujo Frlan


Valovi bure u Stobreču. Foto: Marina BlaževićSnijeg na Plitvicama. Foto: Miroslav Turkalj

Lov na buru u Senju. Foto: STORM Chasing Team SENJ
Pustinjski ugođaj u dolini Neretve. Foto: Matko Suton

Pustinjska prašina i pijesak u zraku Okruga Gornjeg. Foto: Antonio Miše


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić