Friday, Jul. 3, 2020

Ciklona Jura: Nestabilni četvrtak na Jadranu

Autor:

|

03.05.2018

|

Kategorije:

Ciklona Jura: Nestabilni četvrtak na Jadranu

Treći dan svibnja donosi nastavak nestabilnog i promjenjivog vremena. Ciklona koja se početkom mjeseca sa sjevera Afrike premjestila nad Tirensko more danas je najviše utjecala na vrijeme duž Jadrana i u gorskim krajevima uz Jadran, dok se u kopnenim krajevima zadržalo uglavnom suho.

U popodnevnim satima četvrtka jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmacije. Iako je već od jutra bilo promjenjivo, jače se naoblačilo kasno poslijepodne. Grmljavinski oblaci prvo su zahvatili otvoreno more i vanjske otoke, a onda su se postupno proširili na obalu i Zagoru, piše dalmacijadanas.hr.

Danju je puhalo umjereno do jako jugo koje je ponegdje imalo olujne udare. U Hvaru su, prema podacima DHMZ-a, izmjereni udari do 71 km/h, u Lastovu do 84 km/h, a na Marjanu (Split) do čak 94 km/h. Zadržalo se toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 21°C na vanjskim otocima do 28°C ponegdje uz obalu. S pljuskovima je predvečer osjetno osvježilo, primjerice na otoku Visu temperatura je pala na svježih 15°C.

U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima grmljavinski pljuskovi su se proširili i prema sjeveru Jadrana i Istri. Mjestimice su pale veće količine kiše.

Prema podacima mreže meteo postaja Pljusak.com, najviše kiše u Dalmaciji (do 22 sata) palo je u Nivigradu Prigradi 40 litara po kvadratnome metru. Slijede Gruda 34.2, Lovorno 25.9, Brač Lučice  25.6, Skradin i Poljica (Marina) 25.4…Na sjeveru Jadrana (do 22 sata) najviše kiše je palo u Senju 43.2 litre. Slijede Marčelji  39, Brešca 27.4, Grobnik 21.2…  Velike količine kiše u kratko vrijeme uzrokovale su mjestimične bujice.

Naslovna slika: Udari munja u zadnja 24 sata (do 20 sati, 3.5.2018), izvor: www.lightningmaps.org

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned