Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Karlo donijela snijeg i prekinula dugotrajnu sušu

Autor:

|

03.01.2017

|

Kategorije:

Ciklona Karlo donijela snijeg i prekinula dugotrajnu sušu

Nakon još jednog ekstremno sušnog prosinca, na prvu ciklonu i oborine u 2017. godini nismo dugo čekali. Zanimljivo je da se sličan scenarij ponovio i prije godinu dana.  Krajem ponedjeljka,  u noći na utorak te tijekom utorka preko naših se krajeva brzo premještao frontalni poremećaj i plitka ciklona Karlo. Prve oborine su u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti počele u večernjim satima ponedjeljka, a intenzivirale su se u noćnim satima uz širenja na istok i jug zemlje. Na Jadranu je padala kiša, a u unutrašnjosti je uz brzo zahlađenje padao  snijeg.  Bilo je i grmljavine, tijekom noći uz snijeg mjestimice  Gorskom kotaru i Lici, a u utorak prijepodne grmljavinskih pljuskova je bilo na širem splitskom području.

U utorak ujutro je popis mjesta s snježnim pokrivačem bio dugačak, a u većini krajeva unutrašnjosti je palo barem malo snijega. Nije ga bilo samo u krajnjim sjeverozapadnim i sjevernim krajevima.   Najviše, 25 cm je izmjereno u Ogulinu. Slijedili su Slunj sa 20 cm,  Zavižan i Delnice 18, Gospić 16, Crni Lug i Karlovac 15 cm… Tijekom prijepodneva snijeg je u većini krajeva prestao, a padao je još  u Lici i unutrašnjosti  Dalmacije.  U Dalmaciji je prijepodne bilo i tuče (Brela).

Nakon dugo vremena, još od kraja studenog  pala je u mnogim krajevima i obilnija oborina. Prema večerašnjim podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata (od ponedjeljka u 19 sati) najviše oborine, 40 mm je palo u Šibeniku, glavnina (35 mm) je pala do jutra.  To je već više od polovice prosječne mjesečne količine za siječanj (74.4 mm).  Slično je bilo i u Senju gdje je palo 39 mm kiše, a jaka i olujna bura je u Senju nosila i pahulje snijega.  Od većih količina oborine izdvojimo i: Dubrovnik i Zavižan 33 mm,  Knin 31, Split Marjan i Resnik 27, Gospić 23, Zadar Zemunik 19.2, Ogulin 19, Zadar Puntamika 18.5, Rijeka 10…

Visine snijega 3.1.2017. u 7 sati (DHMZ)

 

Snijeg u Karlovcu 2./3.1.2017. – foto: Filip Trezner

 snijeg u Štitaru kod Županje, 3.1.2017. – Foto: Josip Dominiković

Pijavica kod Dubrovnika, 3.1.2017.
Foto: Srđan Feat Lokrumskivatrogasci Vrdoljak

 

Senjska munja, 3. 1. 2017.

Foto: Dinko Brozičević/STORM Chasing Team SENJ

 

Oštarije, 3.1.2016.
Foto: Đurđica Stošić

 

Zalazak u Lipovljanima, 3.1.2016. – foto: Luka Štelma

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned