Tuesday, Jul. 14, 2020

Ciklona Kristina: Prolom oblaka u Varaždinskim toplicama

Autor:

|

14.05.2018

|

Kategorije:

Ciklona Kristina: Prolom oblaka u Varaždinskim toplicama

Vrlo promjenjivo svibanjsko vrijeme nastavlja se i dalje. Preko naši se krajeva sporo premješta plitka ciklona (Kristina)  i pripadni frontalni poremećaj.  Podaci o količini kiše izmjerene ujutro u 8 sati govore da je tijekom nedjelje lokalno pala veća količina oborine.  Najviše kiše je izmjereno u Kninu, 40.2 mm. Obilni pljuskovi su u nedjelju kasno poslijepodne zahvatili i zagrebačko područje. Tako je na postaji Zagreb Pleso izmjereno 38.8 litara kiše, na Griču 26.2, a u Maksimiru 24.7 mm.

Pljuskova i grmljavine je bilo i tijekom ponedjeljka i na Jadranu i u unutrašnjosti.   Najjače nevrijeme je sredinom prijepodneva zahvatilo Varaždinske Toplice, gdje je u nepunih sat vremena, po neslužbenom podatku pale čak 72 litre kiše na kvadratni  metar. O kakvom je ekstremu za to područje riječ govori i podatak da je za grad Varaždin prosječna mjesečna količina kiše 80.8 mm. Istovremeno je na meteorološkoj postaji koja je udaljena samo 1.5 kilometara od Varaždinskih toplica izmjereno 17 mm kiše.

Obilna  kiša je uzrokovala mnoge probleme na području Varaždinskih Toplica jer odvodni kanali nisu mogli prihvatiti toliku količinu kiše u kratkom vremenu pa su u dijelovima grada poplavljene prometnice i dvorišta, a voda je prodrla i u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju.
Toplički su vatrogasci, njih 60 iz svih 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava, imali 12 intervencija, a riječ je uglavnom o ispumpavanju vode iz nekoliko podruma, piše index.hr.

Od meteoroloških zanimljivosti dana spomenimo i pijavicu koja se prijepodne formirala nad Kaštelanskim zaljevom. Dalmacijadanas.hr javlja da pijavica trajala nekoliko minuta, smjer kretanja joj je bio od sjeverozapada prema jugoistoku, a raspala se prije dolaska do Splita.

Neki podaci o količini oborine u zadnja 24 sata (do 20 sati) su:  Zavižan 40 mm, Mali Lošinj 39, Rab 35, Senj 30, Puntijarka i Rijeka 28, Pula aerodrom 26, Zagreb Grič 24, Varaždin 22, Pazin 20, Zadar 19.7…
Ciklona donosi i osvježenje, odnosno povratak temperatura  na vrijednosti koje su primjerenije dobu godine.  Time završava duži neprekidni  period iznadprosječno visokih temperatura koji je započeo prije više od mjesec dana, početkom druge dekade svibnja.

Ponedjeljak je najizraženije osvježenje donio u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te u unutrašnjosti Istre. Tako je u Pazinu izmjerena najviša dnevna temperatura od 17.3°C, što je za 6°C manje u odnosu na maksimalnu temperaturu u nedjelju. To je i prvi puta nakon mjesec dana (još od 13.  travnja 2018.) da maksimalna dnevna temperatura u Pazinu nije prešla 20°C.

U  Varaždinu je maksimalna temperatura od 17.7°C bila za gotovo 10°C niža od nedjeljne maksimalne (26.2°C). Zadnji puta je u Varaždinu maksimalna dnevna temperatura ispod 20°C izmjerena 17.4.2018 (19.5°C),  a niža maksimalna temperatura od današnje je izmjerena 7. travnja 2018 (14.3°C).

U kopnenim su krajevima najviše dnevne temperature u ponedjeljak imale vrijednosti od 18 do 21°C, a na Jadranu od 21°C na sjeveru do 25°C na dalmatinskim otocima (Hvar).

Naslovna slika: Shelf cloud u dolasku na Pag, 14.5.2018
Foto: Danijel Palčić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned