Thursday, May. 28, 2020

Ciklona Kruno: Malo zime na kraju travnja

Autor:

|

24.04.2016

|

Kategorije:

Ciklona Kruno: Malo zime na kraju travnja

Prodori hladnog zraka nisu neuobičajeni za travanj.  U naše krajeve danas je počeo pritjecati hladan zrak sa sjevera kontinenta uz stvaranje ciklone (Kruno) nad Italijom i Jadranom.  Nakon što je subota na Jadranu mjestimice donijela lokalno vrlo velike količine kiše, i u  nedjeljno su  jutro zabilježeni obilniji grmljavinski pljuskovi.  Na šibenskom području je obilnijih oborina rano ujutro bilo na potezu od Vodica do Biograda.  Meteorološka postaja u Pirovcu  je danas izmjerila 70 litara kiše, od čega je većina (60 litara) pala u   90 minuta padanja,  do 7 sati ujutro.

U jutarnjim satima je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo i istočni dio otoka Visa.  Prema dojavama s tog dijela otoka u kratko je vrijeme pala velika količina kiše. Istovremeno je u Komiži palo tek 3 mm kiše.

Od podataka o količini oborina s DHMZ postaja (do 20 sati) izdvajamo Zavižan sa 23 mm, Dubrovnik 19, Gradište i Split Resnik 16, Dubrovnik Ćilipi i Varaždin 15, Hvar i Parg 14, Gospić i Šibenik 13…

Uz pritjecanje hladnog zraka, već od jutra je u unutrašnjosti počeo pad temperature zraka. Tako su se u rano poslijepodne u  većini krajeva unutrašnjosti  temperature bile i za desetak stupnjeva niže od onih izmjerenih u subotu i uglavnom su se već mjerile jednoznamenkaste temperature zraka od 8 ili 9°C.  Uz okretanje vjetra na jaku buru zahladilo je i na sjevernom Jadranu. Tako su u rano poslijepodne  u unutrašnjosti Istre izmjerene zimske temperature od 8 do 10°C, a samo stupanj ili dva toplije je bilo uz obalu. Zahlađenje je do večernjih sati zahvatilo i sjever Dalmacije, a na jugu Jadrana se zadržalo toplo

Najviše je zahladilo u višem gorju, gdje je tijekom dana padao i snijeg.  U 20 sati je na Zavižanu izmjereno 3, a u Pargu Čabar 2 cm snijega.  Te će visine ujutro biti i veće budući da u Pargu jak snijeg pada i nakon 20 sati.  Snijeg je danas padao i na Sljemenu i na samom vrhu Učke. U 21 sat se na Zavižanu temperatura spustila na -4.5°C. Uz buru od 54 km/h osjet hladnoće je -15°C.

Naslovna slika:  Valovi bure u Crikvenici, 24.4.2016. – foto: Dario Grubišić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned