Sunday, Jul. 12, 2020

Ciklona Luce: Snijeg, bura, hladnoća

Autor:

|

05.01.2017

|

Kategorije:

Ciklona Luce: Snijeg, bura, hladnoća

Nova fronta sa sjevera  do naših krajeva stigla u noći od srijede na četvrtak, a iza nje je počelo pritjecanje vrlo hladnog zraka. Nad jugom Jadrana je jačala ciklona (Luce) koja se sporo premješta na jugoistok kontinenta, dok sa zapada jača snažna anticiklona. Ovakav raspored sustava, uz dotok sve hladnijeg zraka “osigurava” pravu zimsku epizodu nad našim dijelom kontinenta.

Oborine su počele na prijelazu iz srijede na četvrtak. Uz snijeg u unutrašnjosti  na Jadranu je bilo kiše,  a u Dalmaciji i na otvorenom moru sjevernog Jadrana i grmljavine.  Snijeg je prošle noći ponovno zabijelio sve dalmatinske planine, ali  i dijelove otoka Brača, Hvara i Visa. Drugi je to snijeg koji je zabijelio Vidovu Goru na Braču nakon nekoliko dana, a zabijelila su se područja iznad 400 metara nadmorske visine. Nakon poduže vremena zabijelio se i Hum.

Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega.

Do jutra se fronta proširila do juga Jadrana gdje su oborine bile i najintenzivnije.  U Konavlima je pao obilniji snijeg, a snježnih pahulja je bilo i uz more u Dubrovniku i Cavtatu, ali se snijeg nije zadržavao.

Od podataka o oborini izdvajamo 60 mm koliko je (do 19 sati) palo na postaji Dubrovnik Ćilipi. U Komiži je palo 26.8 mm, Dubrovniku 24 mm, Zadru Zemunik 16 mm, Zadru Puntamika 15,  na Hvaru 10.8 mm, a u Makarskoj i Šibeniku 8 mm.

Čestih naleta snijega je tijekom dana bilo u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti. Od večerašnjih podataka o visini snijega (19 sati, DHMZ) izdvajamo Zavižan sa 24 cm, Ogulin 20 cm, Gospić 17 cm…Uglavnom je riječ o snijegu koji je pao početkom tjedna.

Nakon prolaska fronte jačao je i vjetar, u unutrašnjosti sjeverac, a na Jadranu bura, osobito poslijepodne i navečer.  Najjači udari bure izmjereni danas do večernjih sati su bili: Most Pag i Prevlaka 145 km/h, Jasenice 130 km/h, Dubrovnik i Most Krk 125 km/h, Šibenik 95 km/h, Knin,  Mali Lošinj i Zadar 90 km/h, Split 80 km/h…

Bura stvara velike probleme u prometu. Večeras su po izvještaju HAK-a za sav promet zatvorene slijedeće ceste: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje , državna cesta DC1 Gračac-Knin, Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

U najvišem gorju je danas najviše zahladilo. Tako je najviša dnevna temperatura na Zavižanu iznosila -8°C, a na Puntijarci -4°C.  U Gorskom kotaru i Lici su  najviše dnevne temperature dosegnule 0°C, a u ostatku unutrašnjosti od 1 do 4°C.  Neuobičajeno je da na Jadranu najhladniji bude Dubrovnik s najvišom dnevnom temperaturom od samo 5°C. U ostalim mjestima je izmjereno od 6 do 10°C.

U večernjim satima temperature i dalje padaju. Tako je u 20 sati na Zavižanu izmjereno -14.0°C, na Sv. Juri na Biokovu -13.3°C, a na Puntijarci -10.2°C.

Zaprešić, 5.1.2017. – foto: Ivan/Crometeo forum

Zagreb, 5.1.2017. – foto: Zvonimir Katančić

 Planinarski dom Jankovac, Papuk. – foto: Alen Jurenac

05.01.2017 Rovanjska  – Foto: Dora Rovanjska

 

Konavoska brda, 5.1.2017. – Foto: Mario Magud

 

Rijeka Dubrovačka, 5.1.2017. – foto: Barbara Gate

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned