Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Lucijan: Obilna kiša na sjeverozapadu, snijeg u gorju

Autor:

|

23.01.2015

|

Kategorije:

Ciklona Lucijan: Obilna kiša na sjeverozapadu, snijeg u gorju

Sredozemna ciklona koju smo nazvali Lucijan, tijekom petka se produbljivala nad Tirenskim morem te   je djelovala na vrijeme i u našim krajevima.  Nakon  topline koja je obilježila sredinu klimatološke zime, zimski se ugođaj danas vratio barem u gorske krajeve.

Obilnija kišu je pala u  sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, a u gorju je pao snijeg.  U Dalmaciji je u jutarnjim satima, uglavnom nad otvorenim morem  mjestimice bilo i grmljavine. Na sjeveru Jadrana je palo najmanje ili nimalo kiše.

Do večeri (19 sati po podacima DHMZ-a) najviše novog snijega je palo na Sljemenu 16 cm, a u Pargu kraj Čabra je izmjereno 10 cm snijega.  Na Zavižanu se u odnosu na jutarnjih 16 cm tijekom dana visina snijega povećala tek za 2 cm.

U nizinama je zasad Lucijan donio kišu koja je najobilnija bila u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Po podacima sa mreže pljusak.com  u Črešnjevu je (do 22 sata) palo 36 litara kiše, u Trnovcu Bartolovečkom 20.  U Oštarijama su izmjerene 32 litre.

Po podacima DHMZ-a (do 19 sati) najviše kiše je palo u Ogulinu 34 mm. Slijede  Puntijarka sa 32.2 mm (većinom kao snijeg), Krapina sa 31 mm, Hvar 25, Komiža 23, Sisak i Parg 17, Bilogora 16, Varaždin 15, Karlovac 14, itd.

Najviše dnevne temperature su se u unutrašnjosti kretale od 5 do 8°C, a na Jadranu od 10°C do 15°C.  U višem gorju su najviše dnevne temperature bile najviše stupanj ili dva iznad 0°C. Na Zavižanu se cijelog dana temperatura nije dizala iznad -1°C.

HAK izvještava o zimskim uvjetima na većini cesta u Gorskom kotaru.  Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.  Zbog jake bure  dionice autocesta  A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Delnice te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije-Magdalene (DC8), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most su otvorene  samo za osobna vozila.

Pogled s ugodnih 11°C na velebitske zimske uvjete, 23.1.2015. Foto: Josip Barić

“UFO” oblaci iznad Rijeke oko 14 sati, 23.1.2015. Foto: Josip Ćuća-Žentil

Iznad Rijeke danas popodne, 23.01.2015. Foto: Mirella Kovačević

Naslovna fotografija: Snijeg zatrpava Platak (web kamera www.platak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned