Saturday, Jul. 4, 2020

Ciklona Luka: Obilna kiša na Jadranu

Autor:

|

06.11.2017

|

Kategorije:

Ciklona Luka: Obilna kiša na Jadranu

Aktualna genovska ciklona (pratimo je pod imenom Luka) nije „razočarala“ prvog dana djelovanja na vrijeme u našim krajevima.  Mnogim je krajevima, osobito na Jadranu donijela vrlo velike količine kiše.  Po podacima s meteoroloških postaja mreže pljusak.com u Poljanama (iznad Ičića na obroncima Učke) ciklona je  od nedjelje navečer do večeras u 20 sati ukupno donijela 152 litre kiše. U Brešci  (općina Matulji) je palo 126 litara kiše, a u mjestu Vele Mune (Ćićarija) 110 litara kiše. U Dalmaciji je troznamenkasta količina kiše pala u Vodicama (postaja Olympia), 116.5 litara.

Po podacima s službenih meteoroloških postaja DHMZ-a (koji su dostupni večeras) u zadnja 24 sata je najviše kiše palo u Pazinu, čak 87 litara na kvadratni metar. To je  61% mjesečnog prosjeka za studeni. A ovaj mjesec je s prosječnih 142.9 mm kiše i prosječno najkišovitiji  mjesec u godini u Pazinu, a i na većem dijelu Jadrana. Tek malo manje, 82 litre su (do 19 sati) pale u Hvaru. To je čak 80% mjesečnog prosjeka za studeni (102.5 litara, također prosječno najkišovitiji mjesec u godini). Još neke veće količine kiše u zadnja 24 sata tj. do 19 sati u ponedjeljak su: Pula aerodrom 74 mm, Split Resnik 60 mm, Šibenik 54, Gospić 49.1, Mali Lošinj 48, Ogulin 41.1,  Karlovac 37, Zavižan 33, Parg 31…Najmanje kiše je do večeras palo na krajnjem jugu Jadrana (Dubrovnik samo 2 mm) te u Slavoniji gdje  uglavnom i nije bilo kiše.

U višim gorskim krajevima kasno poslijepodne kiša je prešla u snijeg. Večeras u 19 sati na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Zavižanu izmjerena su  4 cm snijega.

Ponedjeljak je posebno na Jadranu bio vjetrovit. Na sjevernom je dijelu zapuhala bura, a u Dalmaciji jako, na udare  i olujno jugo. Prema izvješću HAK-a u ponedjeljak navečer zbog vjetra nema zatvorenih cesta, ali ima ograničenja za pojedine skupine vozila.

U zapadnim i sjevernim kopnenim krajevima  osjetno je zahladilo, uz najviše dnevne temperature od 9 do 11°C.  Tako je u Karlovcu danas najviša dnevna temperatura bila jednoznamenkasta i iznosila je 9.1°C. Podsjetimo da je u nedjelju temperatura u Karlovcu dosegnula 20.8°C. Na istoku Slavonije su uz najviše sunčanog vremena izmjerene temperature i do 16°C.  Duž obale su izmjerene najviše dnevne temperature od 15 do 18°C.

Naslovna slika:  Satelitska snimka naoblake nad Europom 6.11.2017. 19:00 UTC (ARSO SATNET METEOSAT)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned