Saturday, Jul. 4, 2020

Ciklona Matej: Obilne oborine i snijeg

Autor:

|

14.01.2017

|

Kategorije:

Ciklona Matej: Obilne oborine i snijeg

Nakon kratkotrajnog zatopljenja i južine te  vrlo obilne kiše na dijelu riječkog područja i Gorskog kotara, u petak sredinom dana je  hladna fronta zahvatila sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti te se do kraja dana i u noći na subotu brzo premještala prema istoku i jugu zemlje. Nad sjevernim Jadranom se formirala  ciklona (Matej) koja se tijekom noći premještala prema jugu Jadrana.   U subotnje jutro njen se centar nalazi nad srednjim Jadranom. Kiša je u petak sredinom dana  brzo okrenula na snijeg. U večernjim satima snijeg je padao i uz obalu sjevernog Jadrana te u većem dijelu Istre, a stvorio se i tanji snježni pokrivač.

Prema jutarnjim podacima o  visini snježnog pokrivača najviše snijega je izmjereno na Zavižanu, 66 cm. To je za 44 cm više nego u petak ujutro.  Snijega ima u svim krajevima unutrašnjosti najviše u gorskim krajevima.  Od nizinskih područja najviše je izmjereno u Lipiku 20 cm,  Varaždinu 17 cm, Koprivnici, Kutini, Slatinu i Varaždinu 17 cm… Malo snijega je tijekom noći palo i u unutrašnjosti Istre (Pazin 3 cm) i Dalmacije (Knin  5 cn, Sinj 1 cm). Snijeg je protekle večeri  nakratko padao i u Rijeci (u 19 sati u petak je bio izmjeren 1 cm snježnog pokrivača).

Po podacima DHMZ-a količina oborine (kiša i snijeg) koja je pala u zadnja 24 sata (do subote u 7 h) se kreće  od 5 mm u Vukovaru do 57 mm na Zavižanu.  Količine veće od 40 mm su bile:  Delnice 78 mm, Gospić 57.2 mm,  Zavižan 57 mm, Daruvar 50.9 mm , Kutina 47,  Knin 43.2, Imotski 46.8, Senj 46, Puntijarka 44.1, Ogulin 43.9, Parg Čabar 43.8, Ploče 40.8, Zadar 39.6.. U Rijeci je palo 37.2 mm kiše, a ukupno u zadnja dva dana 84 mm.

Subotnje jutro je donijelo i veliki raspon temperatura. Najhladnije je u najvišem gorju (Zavižan i Sv Jure Biokovo -9°C, Puntijarka -5°C). U Gorskom kotaru i Lici je izmjereno od -4 do -2°C. U nizinama se temperature u 7 sati kreću od -1°C do 1°C, a na Jadranu od 2 do 7°C.

Visine snijega  14.1.2017. u 7 sati (izvor: DHMZ)

Varaždin pod snijegom  – foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Koprivnica – foto: Marko Posavec

Osijek – foto: Ivan Baboselac

Zagreb – foto: Bruno Fantulin

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned