Friday, Jul. 3, 2020

Ciklona Melisa u brojkama: Burna srijeda

Autor:

|

30.07.2014

|

Kategorije:

Ciklona Melisa u brojkama: Burna srijeda

Ciklona Melisa osigurala je vrlo dinamičan i buran meteorološki dan u mnogim krajevima. Već su jutarnji podaci o količini kiše koja je pala tijekom utorka i u noći na srijedu bili impresivni.

Najekstremniji je podatak s otoka Ista. Po podacima DHMZ-a u 24 sata (od 7 sati 29. srpnja do 7 sati 30. srpnja) pale su 294 litre kiše,  što je rekordna 24-satna količina oborina u srpnju. U razdoblju od 7 sati palo je čak 176 litara kiše.

Na klimatološkoj postaji DHMZ-a na Silbi palo je u istom razdoblju 217,5 litara kiše po četvornome metru, što je oko četvrtine prosječne količine za cijelu godinu Motritelj Emil Lukin sa Silbe javio je da je jučer od 7 do 17 sati, kada je obavio izvanredno mjerenje, palo 114,2 litre, a od 17 sati do danas u 7 sati novih 103,3 litre. Prosječna srpanjska količina je 29,4 litre, što znači da je samo tijekom 24 sata palo oko 7 puta više kiše od prosjeka za cijeli srpanj. U dosadašnjem srpnju, do danas u 7 sati u Silbi je pala 341 litra kiše, a prosječna godišnja količina je oko 843 litre.

Od ostalih većih 24-satnih količina kiše koje su izmjerene do 8 sati 30. srpnja na postajama DHMZ-a izdvajamo:  Mali Lošinj 93.5 mm,  Rab 91.9 mm, Bakar 78.0, Zavižan 74.3 mm, Božava 73.0 mm,  Karlobag 71 mm, Kukuljanovo 66 mm.

U ranim jutarnjim satima centar ciklone Melisa je s tlakom manjim od 1000 hPa ušao nad sjeverni Jadran.  Jači grmljavinski sustav se razvio na potezu od Zadra preko Velebita do Like gdje je u prijepodnevnim satima pala nova vrlo velika količina kiše. Prema sredini dana i tijekom poslijepodneva fronta se širila prema unutrašnjosti i jugu, donoseći lokalno izražena nevremena, ali je bilo i krajeva gdje nije pala niti kap kiše (barem do 22 sata, kada ovo pišemo). To se odnosi na veći šibenskog i splitskog područja te istok Slavonije.

Izraženo grmljavinsko nevrijeme je desetak munuta prije 9 sati zahvatili Zadar. Na Crometeo meteorološkoj postaji Zadat poluotok u samo sat vremena se pale 93 litre kiše, ukupno danas (do 22 sata) 117 litara kiše. Na službenoj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Zadru je tijekom prijepodneva (od 8 do 14 sati) palo 85 litara kiše.  Kišno nevrijeme je brzo poplavilo gradske ulice i izazvalo velike probleme u prometu.  Još jedno, manje izraženo kišno nevrijeme je zahvatilo šire zadarsko područje kasno poslijepodne.

U Dalmaciji je tijekom dana puhalo jako i olujno jugo s udarima i do 80 km/h. Usprkos velikom jugu rano poslijepodne stvorile su se 2 pijavice na zapadnim obalama Čiova! Jedna od njih s mora je stigla do oblake, a onda se raspala.

Sredinom poslijepodneva jaki grmljavinski sustav se s područja Like, preko zapadne Bosne širio prema središnjim i potom sjevernim krajevima unutrašnjosti.  Olujni vjetar i kiša, ponegdje i tuča zahvatili su mnoge krajeve, uključujući i šire zagrebačko područje, a na aerodromu u Velikoj Gorici u pola sata palo je 53 litara kiše po četvornom metru.  Nevrijeme je prouzročilo probleme u prometu, poplavljene su mnoge prometnice i poslovni i stambeni prostori. Na zagrebačkom aerodromu Pleso  zabilježien udar jugozapadnjaka od 90.1 km/h, uz monsunski pljusak.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe su priopćili da su, zbog jakog nevremena koje je uzrokovalo navalu oborinskih voda, privremeno prekinuli pružati usluge u zračnoj plovidbi, te je oko 15.10 sati zatvoren zračni prostor iznad Republike Hrvatske. Došlo je do prekida napajanja električnom energijom zbog čega je zračni promet preusmjeren prema susjednim kontrolama zračnog prometa. Većina tehničkih sustava je do 16:50 sati osposobljena.

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je poslijepodne i krajnji jug zemlje i Boku Kotorsku. Na mjernoj postaji u Grudi u Konavlima u manje od sat vremena pale su ekstremne 83 litre kiše po kvadratnom metru. Stanje  je bilo najgore u Cavtatu u Konavlima. U Cavtatu je poplavljena tamošnja policijska stanica. U Konavlima je najmanje 10 stambenih objekata poplavljeno, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage. U nevremenu su oštećene i brojne brodice.

Osim spomenutih oborinskih podataka izdvojimo još neke. Po javno dostupnim podacima DHMZ.a (u zadnja 24 sata, do 20 sati): Zadar Zemunik 94 mm, Gospić 84 mm, Dubrovnik Ćiplipi 64 mm, Zagreb Pleso 64 mm, Siak 43 mm, Zagreb Maksimir 41 mm. Istovremeno u tom razdoblju Hvar, Komiža, Osijek Klisa, Palagruža, Split Marjan i Ploče nisu dobili ni kap kiše.  Od podataka sa mreže pljusak.com izdvajamo još neke podatke (danas do 22 sata). Toplovac 54 mm, Čakovec 42.5 mm,  Silba 87 mm, Susak 52 mm, Cres 40, Pula 34,  Starigrad Paklenica 94.4 mm, Lovreć 42.6, Sinj 40.6 mm.

Najviše dnevne temperature su u Slavoniji, gdje je bilo i najviše sunčanog vremena prelazile 30°C. Po podacima DHMZ-a najtopliji je bio Slavonski Brod sa 31.2°C, zatim Daruvar sa 30.8°C, te Osijek sa 30.5°C.  U nizinama unutrašnjosti se uglavnom izmjerilo najviših od 25 do 29°C.  Na Jadranu su se najviše dnevne temperature kretale od 25 do 28°C.

 Satelitska snimka oblaka od 8:45 sati 30.7.2014.

Spektakularni prozor dolaska hladne fronte sa shelf cludom nad Zadar. Foto: Filip Brala

Oblaci hladne fronte ciklone Melisa koja je jutros bila stigla nadomak Zadra, uz ogroman shelf cloud u podnici kumulonimbusa samo što nije progutao grad

Poplave u Zadru. Video: Zvonimir Dorkin

 Vaterpolo ispred Donata – foto: Luka Grlanc / CROPIX

2 pijavice na zapadnim obalama Čiova u rano poslijepodne – Foto: Toni Marinac

Satelitska snimka naoblake od 12:30

Radarski prikaz oborina od 14:00 do 15.30 sati (ARSO)

Dolazak nevremena nad Zagreb – foto: Zvonimir Katančić

Melisa snimljena u Velikoj Gorici u 14:35, 30.7.2014. Foto : Josip Škof

Posljedice nevremena u Novom Marofu, 30.7.2014. Foto: Matija Topolovec

Dvostruka munja udara na plažu kod Dubrovnika – foto: Boris Bašić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned