Wednesday, Jul. 8, 2020

Ciklona Nestor: Obilna kiša, poplave u Zagorju, zahlađenje..

Autor:

|

14.08.2014

|

Kategorije:

Ciklona Nestor: Obilna kiša, poplave u  Zagorju, zahlađenje..

Frontalni poremećaj vezan uz ciklonu Nestor koji je u noći na četvrtak i tijekom prijepodneva donio mjestimice i vrlo velike količine kiše, tijekom dana se premještao prema istoku i jugu zemlje. U posljednjem satu četvrtka fronta se proteže od juga Jadrana, preko Bosne i Hercegovine do istoka Slavonije.

U središnjim  i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti već je tijekom noći na četvrtak i četvrtak prijepodne pala  vrlo velika količina kiše.  Već smo danas pisali o olujnom nevremenu koje je rano ujutro zahvatilo Karlovac, kao i o gromu koji je zapalio kuću u Koprivnici.

Velikih problema s poplavama danas je bilo u Hrvatskom Zagorju.  Najviše je pogođeno područje grada Krapine te općina Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice. HRT piše da su zbog obilne kiše tijekom dana zatvorene su tri državne i dvije županijske ceste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Vatrogasci su intervenirali na više od stotinu mjesta, komunalni radnici od sinoć čiste odvode uz ceste, povećana je opasnost od klizišta. Zbog obilnih kiša proglašena je redovna obrana od poplave na rijeci Bednji u Varaždinskoj županiji.

Po podacima DHMZ-a (u zadnja 24 sata do 20 sati) najviše je kiše palo u Krapini, čak 143 mm. Valja napomenuti da je sva ta kiša  pala već do  14 sati.  Krapina je danas bila i najkišnije mjesto u Europi! Ako gledamo cijeli svijet (među 6230 meteoroloških postaja  sa mreže Ogimet)  onda Krapina zauzima drugo mjesto nakon Portlanda (SAD) gdje je pala 161 litra.

I po podacima sa mreže pljusak.com ekstremna kiša je pala u Hrvatskom Zagorju. Na postaji Tuhelj danas je palo čak 151.7 mm kiše. Količine veće od 50 mm danas su: Črešnjevo 91.7 mm, Trnovec Bartolovečki 85.6, Mala Subotica 79.0  , Čakovec 75.1, Novo Čiće 70.2, Bedekovčina 66.8,  Gornja Bistra 62.5,  Oroslavje 54.6, Samobor 54, Velika Gorica 53.9,  Zagreb Šestine 52.3, Karlovac Mala Švarča 52 mm.

U Varaždinu je, po podacima DHMZ-a palo 85 mm kiše, što je gotovo jednako prosjeku za cijeli kolovoz koji iznosi 90.2 mm.   Ostali podaci o kiši (DHMZ) su: Ogulin 71.5,  Sljeme 60.8 , Karlovac 55.2, Zagreb Grič 47.0 , Zagreb Maksimir 41.5 , Parg-Čabar 35.6 ,  Križevci 35.4, Rijeka-aerodrom 31.5, Zavižan 30.3 , Bjelovar 27.8 , Rijeka 27.6 ,Sisak 26.8 , Senj 26.3 , Pazin 25.0  mm.

U Slavoniji je kiše bilo znatno manje.  Palo je do 15 mm, koliko je izmjereno u Slavonskom Brodu.  U Dalmaciji  se fronta  najmanje osjetila iako je večeras, osobito u unutrašnjosti mjestimice palo malo kiše uz  grmljavinu. Tako je na postaji Bisko palo 10 mm, koliko i u Vodicama, a u Sinju 4 mm.

Iza fronte je  sa sjevernim vjetrovima pritjecao hladniji zrak, pa je raspon današnjih najviših dnevnih temperatura vrlo velik. U krajevima gdje je palo najviše kiše najviše dnevne temperature su bile i za više od 10°C niže od onih izmjerenih dan ranije. Izmjereno je od samo 16°C u Krapini i i Križevcima ( u srijedu je bilo 28°C) do 19°C na Bilogori, Zagrebu i Sisku.  U Slavoniji su najviše dnevne temperature sredinom psolijepdoneva  imale vrijednosti  i do 27°C koliko je  bilo u Slavonskom  Brodu. Ipak, u večernjim satima je temperatura i tamo osjetno pala, pa je tako u 21 sat u Slavonskom Brodu izmjereno 17°C.

Na Jadranu se danas mjerilo od 25 °C na sjeveru (gdje je nakon jutarnje i prijepodnevne kiše poslijepodne bilo i dosta sunčanog vremena) do i dalje vrućih 32°C u mnogim mjestima Dalmacije (Komiža, Makarska, Ploče, Šibenik)

Satelitska snimka naoblake od 16:30 sati

 

Detektirana električna pražnjenja tijekom četvrtka 14.8.2014.

 Tuhelj: foto: Kristian Dobrovolec

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned