Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Nestor s dva lica: Dio zemlje je neće ni primijetiti, a lokalno stiže jače nevrijeme

Autor:

|

13.08.2014

|

Kategorije:

Ciklona Nestor s dva lica: Dio zemlje je neće ni primijetiti, a lokalno stiže jače nevrijeme

 Naslovna fotografija: Uroš Derenda

Na frontalnom sustavu podno Alpa u noći utorka na srijedu formirao se plitki ciklonalni centar. Ova će ciklona tijekom Italije biti nad sjevernom Italijom, gdje će lokalno donijeti nova snažna grmljavinska nevremena.

Ciklona će tek u večernjim satima početi djelovati na vrijeme na sjevernom Jadranu. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Nestor. Ciklona će najjače djelovati na vrijeme na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti, manje u Slavoniji, a najmanje u Dalmaciji, gdje se u mnogim predjelima zadržati suho.

Prolaskom ciklone i frontalnog sustava doći će pada temperature zraka, koji će opet najmanje osjetiti u Dalmaciji. Jutra će biti svježa u unutrašnjosti, osobito u dane vikenda.

Unutrašnjost zemlje

Nova ciklona donijet će nam u četvrtak više oblaka uz povremenu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom. Mjestimice je moguće i olujno nevrijeme s tučom i većom količinom kiše u kratko vrijeme. Naravno, uz takvo oblačnije vrijeme ponovno će i osvježiti. Temperatura zraka spustit će se za 8 do 12 Celzijevih stupnjeva u odnosu na srijedu poslijepodne i tijekom četvrtka će se kretati između 18 i 24 Celzijeva stupnja. Puhat će hladniji sjeverni vjetar.

Slično svježe i nestabilno vrijeme će se zadržati i u petak i subotu. Nad naše područje prelit će se veća količina hladnijeg zraka pa će temperatura zraka više nalikovati rujnu nego kolovozu. Mjestimice može biti kraćih pljuskova, osobito u petak prema kraju dana, a i dalje će nam puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka u jutarnjim satima past će na oko 15°C, a najviša dnevna tijekom petka od 20 do 24°C, a uz sunce možda dođe i do 25 Celzijevih stupnjeva. U subotu dosta oblaka uz veliku mogućnost za kišu ili pljuskove. Puhat će sjeverni vjetrovi pa će biti prilično svježe za doba godine. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18, a najviša dnevna između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

Malo ljepše vrijeme uz više sunca i topline čeka nas u nedjelju i ponedjeljak, a lijepo vrijeme trebalo bi se nastaviti i na početku novog radnog tjedna. Jutra će biti svježa, mjestimice i maglovita, a dani svakim danom sve topliji pa očekujemo ponovni porast temperature do 30 Celzijevih stupnjeva. Dakle, ljeto ipak ide dalje. U nekim medijima pisalo se da je ljetu kraj, ali to nije istina. Imamo jedno kraće pogoršanje od dva-tri dana i onda ćemo opet uživati u nekoliko lijepih ljetnih dana.

Jadran

Srijeda će u Dalmaciji biti pretežno vedra. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz postupan porast naoblake krajem dana i osobito kasno navečer kada će mjestimice biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno, na moru i povremeno pojačano jako, na sjevernom Jadranu navečer i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C.

U četvrtak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Najnestabilnije će biti na sjevernom Jadranu, gdje će povremeno biti pljuskova s grmljavinom, a osobito su na riječkom području mogući izraženiji neverini i veće količine oborina u kratkom vremenu. U većem dijelu Dalmacije zadržat će se suho, samo će ponegdje, uglavnom u Zagori sjeverne i srednje Dalmacije biti slabih i mjestimičnih pljuskova s grmljavinom. U Dalmaciji će puhati umjereno, ujutro na moru i jako jugo, slabit će u drugom dijelu dana i navečer svugdje osim na dubrovačkom području prestati. Na sjevernom Jadranu većinom slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, podno Velebita bura, a na moru krajem dana umjeren i pojačan sjeverozapadnjak. Jutro posvuda toplo i vrlo toplo, u mnogim predjelima s minimalnim temperaturama iznad 25°C. Najviše dnevne temperature od 24 ponegdje u Istri do 32°C u Dalmaciji.

Petak će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, samo mjestimice uz mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, povremeno će biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, najaviše navečer. Vjetar će u okrenuti na sjeverozapadnjak koji će sredinom dana na moru biti jak, slabit će prema večeri. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu slab jugozapadnjak, na moru i pojačan. Jutro će biti malo svježije u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 24 do 28°C, u Dalmaciji od 28 do 30°C.

Vikend će u Dalmaciji biti pretežno sunčan. Vjetrovitije će biti u subotu, kada na moru može i dalje biti jakih udara sjeverozapadnjaka, slabit će navečer. U nedjelju smirivanje vjetra. Jutra će biti svježije, osobito u nedjelju u Zagori. Najviše dnevne temperature od 28 do 31°C. Na sjetvenom Jadranu će još u subotu lokalno biti slabih pljuskova, a u nedjelju će prevladavati sunčano. Danju će biti toplo i vrlo toplo, a jutarnje temperature zraka bit će u padu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić