Wednesday, Jun. 3, 2020

Ciklona Neven: Snijeg, bura, jugo, pustinjska prašina… (FOTO)

Autor:

|

05.02.2015

|

Kategorije:

Ciklona Neven: Snijeg, bura, jugo, pustinjska prašina… (FOTO)

Ciklona Neven  koja je tijekom dana jačala nad zapadnim Sredozemljem donijela je našim krajevima vrlo raznolike meteorološke prilike.  Iako se glavnina meteoroloških događaja očekuje u noći na petak i tijekom petka i četvrtak je bio zanimljiv meteorološki dan.

Tijekom dana snijeg je povremeno padao u gorskim krajevima, te u  zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjostiunutrašnjosti. Uz snijeg  je bilo i malo kiše mjestimice. Najviše snijega je od 7 do 19 sati palo u Ogulinu. Nakon novih 20 cm tijekom dana večeras su izmjerena 44 cm. U Karlovcu je večeras izmjereno 18 cm snijega, od čega je tijekom dana palo novih 14 cm. U drugim mjestima za koje je DHMZ u 19 sati objavio podatke o visini snijega, tijekom dana je palo od 1 do 7 cm novog snijega. Jutros u 7 sati je najviše snijega izmjereno na Zavižanu, 112 cm (večeras 114 cm) te u Begovu Razdolju 105 cm. Ipak, glavnina snježnih oborina koje donosi ciklona se tek očekuje tijekom petka.

Podaci o količini oborina za zadnja 24 sata (do 19 sati) govore da je najviše, 24 mm izmjereno u Ogulinu. Više od deset mm oborine u zadnja 24 sata  bilježe i: Karlovac i Zavižan 17, Gospić i Parg 12 te Slavonski Brod 11.

Na sjevernoj polovici Jadrana je zapuhala jaka i olujna bura koja je povremeno snježne pahulje nosila i do mora. Zbog olujne bure i zimskih uvjeta  večera su za sav promet zatvorene brojne prometnice: dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje,  dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, Krčki most, državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Za sav promet je zatvorena i  Sljemenska cesta u Zagrebu.

Za područje sjevernog Jadrana sustav MeteoAlarm je za petak izdao upozorenje najvećeg stupnja zbog jake i olujne bure koja će podno Velebita imati i orkanske udare.

Bura je večeras u daljnjem jačanju. Tako je na meteorološkoj postaji Treskavac na Krku u 21 sat izmjeren udar bure od 156 km/h. Bura je navečer dodatno pojačala pa su na krčkom mostu zabilježeni udari do čak 206 km/h. U isto vrijeme, na Visu su udari juga prelazili orkanskih 130 km/h.

U većem dijelu Dalmacije puhalo je jugo čiji su udari dosezali i prelazili 100 km/h. Ciklona Neven je na prednjoj strani povukla velike količine pijeska sa sjevera Afrike. Taj pijesak  je preko Jonskog i Tirenskog mora došao i do Dalmacije. U Splitu je zbog prašine i pijeska u zraku tijekom dana vidljivost bila znatno smanjena.

Dan su obilježile i velike temperaturne razlike u zemlji. U su temperature dosezale 17°C, koliko je izmjereno u Dubrovniku i Makarskoj. Tako visoke vrijednosti su izmjerene u ta dva grada i večeras u 20 sati. Istovremeno je na velebitskom Zavižanu temperatura niža za 26 stupnjeva i u 20 sati je izmjereno -9°C.  U Gorskom kotaru i Lici  se temperatura cijelog dana uglavnom zadržavala ispod 0°C ili je tek malo prelazila.

U nizinama unutrašnjosti su izmjerene najviše dnevne temperature od 1°C u zapadnim krajevima do 4°C na istoku Slavonije.  Uz obalu sjevernog Jadrana su izmjerene najviše dnevne temperature od 7 °C (Rijeka, Senj) do 12°C na otocima. U Dalmaciji  su najviše dnevne temperature uglavnom dosezale i prelazile 15°C.

U večernjim satima nad srednjim Jadranom ima sve više grmljavine koja se približava obali.

Orkanski udari bure u Senju, 5.2.2015. Foto: Nino Salkić

Orkanski udari bure danas u Senju, 5.2.2015. Foto: Lucijan Španić Photography

Orkanska bura u Senju 05.02.2015.  – Foto: Karlo Koki Ukovic

I Split je bijel, ali ne od snijega, tuče ili labudova, već jedne od najgušće pustinjske prašine zadnjih godina, 5.2.2015. Foto: Krešimir Bilušić

Nevjerojatne količine pijeska na splitskom području, čak se prostim okom mogli vidjeti kako čestice pijeska i prašine padaju poput snijega. Ovo je pogled s Kozjaka,5.2.2015. Foto: Ante Kesić 

Park Kolakovac u Gospiću, 5.2.2015. Foto: Tomislav Živković

Snijeg u Karlovcu. Foto: Filip95 / Crometeo forum

Zaprešić 5.2.2015 – Foto: Kristijan Jakob Maleš

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned