Tuesday, Jul. 7, 2020

Ciklona Nika: U Dalmaciji saharski pijesak, u četvrtak mjestimično nevrijeme

Autor:

|

11.05.2016

|

Kategorije:

Ciklona Nika: U Dalmaciji saharski pijesak, u četvrtak mjestimično nevrijeme

Naslovna fotografija: Sandro Puncet

Iako je sam početak tjedna “obećavao”, već je utorak razbio svaku iluziju da će se sunčano i stabilno vrijeme ovog tjedna nastaviti. Iako se tijekom utorka zadržavala centrom daleko nad zapadnim Sredozemljem, ciklona je donijela oblake i mjestimičnu kišu. Već četvrti put ove godine u Dalmaciji se bilježi kiša koja sadržava pustinjski pijesak. Iako pojava nije ni blizu intenzivna kao što je bio slučaj u ožujku ove godine, kapi kiše sadržavale su dovoljno pustinjskog pijeska i prašine da prilično “unerede” automobile i ostale površine na koje je padala. Oborine će i tijekom četvrtka mjestimice sadržavati pustinjski pijesak.

Najviše kiše do 20 sati palo je na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru. Prema podacima DHMZ-a, 12 litara palo je u Pargu pored Čabra, 10 u Rijeci, 9 u Ogulinu, 7 u Pazinu, 6 u Karlovcu i na pulskom aerodromu, a po 4 litre palo je u Sisku, Gospiću i na Zavižanu. Prema podacima mreže Pljusak.com, od 10 do 14 litara palo je na mjernim postajama u Rijeci, Umagu, Oštarijama, Poljanama, Cerniku, Roču i Rovinju.

U Dalmaciji i Slavoniji kiša je u mnogim predjelima izostala, a lokalno su pale tek male količine oborina.

Na Jadranu je tijekom dana puhalo umjereno do jako jugo. U Hvaru su udari juga dosezali 58 km/h, Šibeniku 51 km/h, a u Zadru 68 km/h. Najjače jugo puhat će u noći na četvrtak, a onda će tijekom dana slabiti, na sjevernom Jadranu će okretati na lebić.

U nedjelju moguć snijeg u višem gorju

Približavanjem ciklonalnog centra vrijeme će tijekom četvrtka biti znatno nestabilnije u odnosu na srijedu. To znači da će oborine biti češće i obilnije, a mjestimice je moguće jače grmljavinsko nevrijeme. Više od 50 litara oborine po kvadratnom metru past će na dijelovima Jadrana, Lici i Gorskom kotaru. Gotovo da nema dijela zemlje gdje neće pasti barem malo kiše. Usprkos nestabilnom vremenu bit će toplo. U većini predjela najviše dnevne temperature bit će od 19 do 23°C. Hladnije će biti samo u Lici i osobito Gorskom kotaru.

Ista ove ciklona podržavat će nestabilno vrijeme sve do kraja tjedna. Iako će biti i sunčanih razdoblja, gotovo se posvuda u zemlji očekuju povremene oborine. Dominirat će južni vjetrovi pa će se zadržati relativno toplo, ali se tijekom nedjelje na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti očekuju bura, odnosno sjeverac, uz osjetan pad temperature zraka. U planinama Gorskog kotara iznad 1.400 metara tijekom nedjelje očekuje se snijeg.

Pustinjski pijesak padao je sa slabom kišom u Splitu (Foto: Rade Popadić)

Saharski pijesak sadržan u oborinama (University of Athens)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić