Sunday, Jul. 12, 2020

Ciklona Nives: još jedna izraženija listopadska kišna epizoda

Autor:

|

29.10.2015

|

Kategorije:

Ciklona Nives: još jedna izraženija listopadska kišna epizoda

Sredozemna ciklona Nives  je danas prekinula duži period suhog i stabilnog vremena koji je trajao od početka zadnje dekade listopada.  Ciklona  se premještala preko Italije dalje na jug  kontinenta, a njen frontalni sustav je na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana donio i obilniju kišu.

Najobilnija je kiša pala na šibenskom  i zadarskom području. Po podacima sa mreže pljusak.com  u Rogoznici su pale 82 litre kiše danas.  Još neki podaci  o kiši su:   Sveti Petar na Moru 69, Primošten 65,  Šibenik, Varoš 61,  Bibinje 59,  Starigrad Paklenica 57, Žaborić 57, Danilo 55, Pašman, Mrljane 53
Šibenik,  Šubićevac   52…

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Šibeniku danas je palo 55.7 litara kiše. Time je listopadski kišni rekord (koji je bio „osiguran“ već polovicom mjeseca) još malo „popravljen“. S današnjom kišom listopad je u Šibeniku  ukupno donio 371 litru kiše.  To je čak za 108 litara više od  starog rekorda za listopad.  Do ove godine  u Šibeniku je rekordno  kišovit bio listopad iz 1966 godine u kojemu su pale 263 litre kiše. Ovogodišnji listopad je u Šibeniku donio  4.5 puta više kiše od mjesečnog prosjeka koji iznosi 82.6 litara.

Na postaji Zadar Zemunik  danas je palo  50 litara kiša, a u Zadru (Puntamika)  44.7 litara kiše. Najviše grmljavinske aktivnosti zabilježeno je od Biograda na Moru do Marine. Najjači grmljavinski oblaci satima su se zadržavali na moru, malo zapadnije do Malog i Velog Drvenika, a u pojedinim terminima oblak je tom području donosio i tuču.

Obilnija kiša je danas ujutro i prijepodne pala i na dijelu sjevernog Jadrana, posebno  u središnjoj ii istočnoj Istri te na južnim kvarnerskim otocima.  Od DHMZ podataka izdvajamo: Pazin 40 litara, Mali Lošinj i Rab 36, Pula aerodrom i Rijeka 30…Po podacima sa mreže pljusak.com najviše je kiše na sjeveru Jadrana palo na Susku 53 litre. Slijede Cres sa 52 litre, Žminj, Rabac i Sveta Marina  46, Poljane 43…

I u gorju je palo dosta kiše. Na Zavižanu  je ciklona donijela novih 28 litara kiše, čime se ukupna listopadska količina popela na 452  litre. Time je prosjek od 196 litara premašen za 2.3 puta.  U Gospiću je palo 24.7 litara kiše.

Južnije od Splita je kiše bilo manje. Do 20 sati je izmjereno u Pločama 11 litara, Makarskoj 10, a u Splitu tek 1.9 litara kiše.  Malo kiše  je palo i u zapadnim krajevima unutrašnjosti (Karlovac 6 litara) dok je u središnjim i sjevernim krajevima  kiša bila tek simbolična (do 1 litre) ili je, kao u većem dijelu Slavonije i izostala.

Tmuran dan obilježilo je i jugo koje je samo na šibenskom području imalo olujne udare do 65 km/h. Drugdje je jugo imalo jake do vrlo jake udare, ali nije izazvalo probleme u odvijanju prometa morem.

Najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti imale vrijednosti od 11 do 15°C, a na moru od 16 do 20°C, ponegdje u Dalmaciji (Dubrovnik, Hvar) i do 21°C.   U Dubrovniku je danas tolika bila i temperatura mora (21°C), dok je na sjeveru  Jadrana more manje ugodno za kupanje uz temperaturu od samo 16°C.

Ciklona Nives brzo odmiče prema jugu kontinenta pa u današnjem izboru slika dominiraju prekrasni zalasci sunca nakon što se do kraja dana brzo djelomice  razvedrilo.

Pogled s otoka prema Zadru u suton, 29.10.2015.
Foto: Katija Vidov

Dvostruka duga i suton na otoku Pagu, 29.10.2015.
Foto: Danijel Palčić

čaroban suton na otoku Pagu, ciklona Nives na odlasku, 29.10.2015.
Foto: Danijel Palčić

Zalazak sunca iz Trsata, Rijeka, 29.10.2015.
Foto: Pier Luigi Masetto

Carstvo ljepote i sjaja večeras u zalazu, Zadar, 29.10.2015.
Foto: Marin Pitton Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned