Wednesday, Jun. 3, 2020

Ciklona Nora: Snijeg na Visu pao nakon 5 godina; Orkanska bura zatvara ceste

Autor:

|

16.01.2017

|

Kategorije:

Ciklona Nora:   Snijeg na Visu pao nakon 5 godina; Orkanska bura zatvara ceste

Zima u siječnju se nastavlja i na početku druge polovice mjeseca. Na vrijeme u našim krajevima djeluje nova sredozemna ciklona, nazvana Nora.  Centar ciklone se nalazi nad Tirenskim morem, a istovremeno  se nad srednjom Europom jača anticiklona.  Takva sinoptička situacija nam donosi još jednu izraženu epizodu bure na Jadranu, te snijeg kojeg je i danas bilo i na moru.  Meteorološka vijest dana je snijeg koji je nakon duže vremena danas zabijelio i neke otoke.

Na otoku Visu pao je prvi snijeg nakon pet godina. Tijekom ponedjeljka zabijelili su se viši predjeli otoka Visa iznad 250 metara nadmorske visine.  Kako je rekao,  prenosi dalmacijanews.com,  motritelj Državnog hidrometeorološkog zavoda iz Komiže, Jurica Mihovilović, jutros se u Komiži temperatura zraka spustila na 3°C , a najviša dnevna nije prelazila 5°C. Do večeri  je u Komiži palo 30-ak litara kiše te nisu zabilježene snježne oborine.

– Od 7 ujutro do 7 navečer pale su 43 litre kiše. Snježni pokrivač u Komiži zadnji put se dogodio 2011. godine, a jedina dva puta kada je bio veći od jednog centimetra je bio 1985. i 1993. godine – kazao je Mihovilović.

Na Humu je napadalo 20-ak centimetara snijega, a otočani su se veselili snijegu kojega dugo nije bilo na njihovom otoku. Temperatura zraka se sredinom dana na Humu spustila na – 1°C. Prema dojavi naših čitatelja, na Humu snježni nanosi dosežu mjestimice i pola metra.

Snijeg je danas pao i na otoku Sušcu, što je iznimno rijedak meteorološki događaj

Snijeg je danas padao i na Korčuli te uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana.  Prema podacima DHMZ-a u Senju je večeras izmjere 1 cm snijega. Snijeg pada i u većem dijelu unutrašnjosti, osobito u Gorskom kotaru, Lici i Slavoniji.

Od podataka o količini oborine valja izdvojiti i 67.6 mm kiše koja je do 19 sati pala na Lastovu.  Na Palagruži je palo 24 mm kiše.

Spomenuta bura danas je znatno otežavala i onemogućila promet na brojnim dionicama uz i prema obali. Tako  su i u večernjim satima zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sav promet zatvorene autocesta  A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Jadranska  magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; državna  cesta  DC1 između Udbine i Knina; državna  cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški  mostu.

Po podacima DHMZ-a na mostu Krk je (do večenjih sati) izmjeren udar bure od 144 km/h.

Vis :  Foto: Ivan Bulić Ićo/Pjerino Ivčević/Ivo Kamenjarin

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned