Thursday, Apr. 2, 2020

Ciklona Olja: Obilna kiša i orkansko jugo u Dalmaciji, snijeg u gorju

Autor:

|

22.02.2015

|

Kategorije:

Ciklona Olja: Obilna kiša i orkansko jugo u Dalmaciji, snijeg u gorju

Veljača je i ove godine opravdala reputaciju meteorološki prevrtljivog mjeseca. Nakon što je njen središnji dio obilježila prostrana europska anticiklona (tlak zraka se 18. veljače u unutrašnjosti popeo i do 1042 hPa) posljednji tjedan  veljače donosi, slično kao i njen početak utjecaj novih ciklona.  Prva od dvije izražene sredozemne ciklone (Olja) donijela je tijekom nedjelje izraženiju  promjenu  vremena uz obilnu kišu i orkansko jugo u Dalmaciji, a u Gorski kotar se vratio zimski ugođaj.

Centar duboke sredozemne ciklone se zadržavao nad srednjom Italijom. Ciklona je najizraženije djelovala na vrijeme na Jadranu, posebno Dalmaciji, te u Gorskom kotaru i Lici.

Glavna obilježja vremena u Dalmaciji tijekom nedjelju jesu kiša i jugo. Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, do 20 sati, posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Ljubitovici, 116 litara po kvadratnom metru. Slijede Bisko 98, Dol na Hvaru 94, Resnik – Kaštel Štafilić 93, Žrnovnica 80, Vela Luka 79, Kaštel Gomilica 64, Muć 65, Sinj Pavići i Šestanovac 60, Split Spinut 62, Stari Grad na Hvaru 61, i Dubrovnik Gruž 56 itd.

Po podacima DHMZ-a (do 19 sati) najobilnija kiša je pala na aerodromu Split (Resnik), 93 litre. Slijede Hvar 57, Makarska 50, Dubrovnik Ćilipi i Zadar Zemunik 43,  Komiža 42, Ploče 40, Zadar Puntamika 39…

Na splitskom području malo je nedostajalo da oborine koje su pale u samo 24 sata nisu dosegnule višegodišnji prosjek za cijelu veljaču! Primjerice, u Žrnovnici prosječno padne 73 litre, a zadnja 24 palo je 80 litara. U Splitu prosječno padne od 61 do 69 litara (ovisno koje referentno razdoblje uzimamo), a do 17 sati palo je 55 litara. Kako kiša još pada, potpuno je izvjesno da će do kraja nedjelje pasti više kiše nego što prosječno padne u čitavom mjesecu!

Za sada nema dojava o problemima s bujicama, a na Jadranskoj magistrali kod Omiša, Dugog Rata, te na D-1 kod Vrlike zabilježeni su odroni zbog kojih su dežurne službe na terenu.

Obilnija kiša je pala i na sjevernom Jadranu, posebno na otocima. Neki podaci sa mreže pljusak.com (do 21 sat): Krk Baška 46, Hreljin 43, Cres 33, Pag 32, Senj 27.. Po podacima DHMZ-a do 19 sati u  Rabu su pale 54 litre kiše, a u  Malom  Lošinju  44 litre.

Obilnija kiša je pala i u Lici. Tako je u Gospiću do 19 sati izmjereno 49 litara kiše.

U nizinama unutrašnjosti do večernjih sati najviše kiše je palo na sjeverozapadu. U Črešnjevu su  do 21 sat pale 24 litre.  Najmanje kiše je bilo u Slavoniji, posebno na istoku. Tako je u Gradištu do 19 sati izmjerena 1 litra, a u Osijeku 2 litre.

Snijeg od jutra pada u većem dijelu Gorskog kotara. Po podacima DHMZ-a od 19 sati tijekom dana je u Pargu palo novih 11 cm snijega, pa je izmjereno ukupno 35 cm. Na Zavižanu su večeras izmjerena 142 cm snijega.  To je za 23 cm više od stanja u 7 sati ujutro. Snijeg u Gorskom kotaru i dalje pada,  a uz kišu pada i mjestimice u Lici. U večernjim satima snijeg je počeo padati i na Sljemenu.

Spomenimo da je jugo u planinama Dalmacije  podignulo snježnu granicu vrlo visoko, pa snijeg pada samo u najvišem gorju Dalmacije, iznad 1.600 metara nadmorske visine. Novi obilan snijeg, uz 0°C, pada na biokovskom vrhu Svetom Juri, a u nižim predjelima planine pada kiša.

U cijeloj Dalmaciji puše umjereno do jako jugo, koje je u mnogim područjima obale i otoka imalo olujne udare. Najjače jugo zabilježeno je na splitskom području, gdje su najjači udari bili orkanski i dosezali su 118 km/h. Na Hvaru su udari juga dosezali 86 km/h, u Makarskoj 83km/h, a u Šibeniku 79km/h.

Jugo je poremetilo promet mora. Zbog visokih valova u prekidu su trajektne linije Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra, Makarska-Sumartin i Drvenik-Sućuraj; katamaranske linije Mali Lošinj-Rijeka, Split-Rogač, Split-Vis, Split-Bol–Jelsa, Split-Hvar-V.Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Na sjevernom Jadranu je zapuhala bura, ali ograničenja u prometu vrijede navečer samo za pojedine kategorije vozila na Jadranskoj magistrali od Bakra do Svete Marije Magdalene.

Količina oborine u 24 sata (do 21:30 22.2.2014.)  – www.pljusak.com

Olujno jugo u Kaštelima 22.2.2015. – foto, video: Zvonimir Barišin/CROPIX

Delnice
Foto: Marin Paškvan / Rijeka – Weather (RIMETEO)

Ravna Gora – foto: Ivana Čuljak

Lokve – foto: Mate Brkvić

Zaleđe Novog Vinodolskog- Foto: Goran Gajić Photography

Fužine – foto: Dalibor Jud

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned