Thursday, Jul. 9, 2020

Ciklona Petar za kraj klimatološke zime

Autor:

|

24.02.2015

|

Kategorije:

Ciklona Petar za kraj klimatološke zime

Klimatološku zimu ispraćamo uz sredozemnu ciklonu Petar. Riječ je o dvanaestoj imenovanoj cikloni u aktualnoj klimatološkoj zimi koja obuhvaća  mjesece prosinac, siječanj i veljaču. Tijekom utorka najviše kiše je palo u Dalmaciji, a sa kišom koju je u nedjelju i ponedjeljak donijela ciklona Olja, na nekim postajama su u tri dana premašene prosječne mjesečne  količine kiše za veljaču.

Po podacima DHMZ-a (za zadnja 24 sata do 19 sati) najviše kiše je palo na postaji Split Resnik, 44 litre po kvadratnom metru. Ukupno je u zadnja tri dana na toj postaji palo 156 litara kiše. Slijedi  Zadar Puntamika sa 42 litre, a u zadnja tri dana ukupno 91 litra. To je 143% od mjesečnog prosjeka za veljaču koji iznosi 63 litre.  I u Šibeniku su , nakon današnjih 29 litara kiše u zadnja tri dana pale 73 litre kiše, što je više od prosjeka za veljaču koji iznosi 58.7 litara kiše.  U Splitu (Marjan) je danas palo 15 litara kiše, a u zadnja tri dana 61 litra, što je gotovo jednako mjesečnoj količini za veljaču (63.8 litara).  Od podataka o oborini sa postaja DHMZ-a izdvojimo i Gospić i Zavižan sa 27 litara. Na Zavižanu je to snijeg čija visina večeras iznosi 146 cm, što je za 8 cm više nego što je izmjereno u 7 sati ujutro.

Na sjeveru Jadrana je palo do 21 mm kiše (Senj), a  najmanje kiše je bilo u Istri, tek 1 do 2 mm.  U nizinama unutrašnjosti je (na DHMZ postajama)  palo do oko 15 mm u središnjim i sjeverozapadnim krajevima, a najmanje ili nimalo kiše je bilo na istoku Slavonije.

Po podacima sa mreže pljusak.com na sjeverozapadu unutrašnjosti je (do 23 sata) palo do 29.5 litara kiše koliko je izmjereno u Črešnjevu.

Zabilježimo i da je poslijepodne u Dalmaciji mjestimice bilo i grmljavine.  U Lici je tijekom dana padala kiša, ali je u večernjim satima okrenula na snijeg. Snijeg pada i u Gorskom kotaru te na Sljemenu.

Najviše dnevne temperature su danas u unutrašnjosti imale veliki raspon. U nizinama je izmjereno  od 6°C u Varaždinu do 12°C u Gradištu. U gorju je izmjereno od 0.5°C na Zavižanu do 5°C u Ogulinu. Duž obale je bilo toplije, od 11 do 15°C.

U unutrašnjosti je zapuhao sjeverni vjetar, a na Sjevernom Jadranu bura. HAK javlja večeras da su  zbog olujnog vjetra autocesta Kikovica-Delnice, Krčki most i Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene otvorene samo za osobna vozila. Na cestama u Gorskom kotaru i dijelom u Lici vladaju zimski uvjeti.

Naslovna fotografija: Kišni oblaci nad Zadrom – foto: Predrag Milanko

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned